Reklama:

RM kregosłupa szyjnego-prosze o pomoc w jego zrozumieniu (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
21-04-2008, 08:24:00

Witam
bardzo prosze o jakąkolwiek podpowiedź co robić.
Oto mój wynik RM
wykonano w obrazach T1 i T2 zaleznych, w płaszczyznach strzałkowych i osiowych:
Na poziomie C4/C5 wypuklina prawoboczna k.m. zweżajaca prawy otwór miedzykręgowy.
na poziomie C5/C6 uogólniona pjm uciskajaca worek oponowy i korzenie rdzeniowe obustronnie, z przewagą po stronie lewej, znosząca rezerwę płynową na przedniej powierzchni rdzenia kręgowego. zmiany zwyrodnieniowe na tylnych krawedziach trzonów kregów C5-C6. na poziomie C6/C7 i C7/Th1 niewielkie wypukliny uogólnione k.m. modelujace worek oponowy, zwężajace obustronnie otwory miedzykręgowe. poza tym zarysy kanały kregowego gładkie, sygnał rdzenia kręgowego i trzonów kręgów niezmieniony.

I teraz mój problem
: Znany profesor neurochirurg wyznaczył termin operacji ale go nie będzie (pobyt za granicą) i lekarz którego wyznaczył do operacji stwierdził ze nie bedzie operował bo nie widzi sensu. nakazał któras z kolei rechabilitacje. Nadmienie ze od trzech lat mam problem z prawa ręka i barkiem, w tej chwili też zaczyna mi drętwiec lewa ręka i ten lekarz stwiedził ze jest to syndrom zmrozonego barku po blokadach (miałam je dwie). nie wiem co robić. jak do tej pory rechabilitacja nie przyniosła zadnego skutku, blokada pierwsza pomogła druga wcale. leczenie farmakologiczne tez nie przyniosło zamierzonego skutku. Bardzo prosze aby krtoś kto sie znał na RM wytłumaczył mi co tak naprawdę mi jest
gość
21-04-2008, 12:25:00

Witaj
Spróbuje Ci przełożyć wynik na zrozumiały język .Nie jestem lekarzem ale problem znam z autopsji po dwóch operacjach.
Dysk (krążek miedzykręgowy) to galaretowate jądro miażdżyste otoczone pierścieniem włóknistym. Warunkuje ruch i amortyzację.
Worek oponowy-warstwa otaczająca jak rękaw rdzeń kręgowy wypełniona płynem mózgowo-rdzeniowym.
Otwory międzykręgowe-otwory przez które wychodzą korzenie nerwowe dające przewodnictwo do poszczególnych obszarów.
Zmainy zwyrodnieniowe-uszkodzenie degeneracyjne stycznych krawędzi trzonów kręgowych ,mogą być również osteofity(narośla kostne podobne do sopli)
Zniesienie rezerwy płynowej-redukcja przestrzeni ochronnej wokół rdzenia.
U Ciebie na poziomie c5-6 doszło do przerwania ciągłości pierścienia włóknistego i wydostania się masy jądra miażdżystego(PRZEPUKLINA) ,która powoduje ucisk na worek opnowy i korzenie nerwowe .Ucisk korzeni nerwowych może dawać objawy bólowe i neurologiczne -drętwienie, osłabienie siły mięśniowej , zaburzenia czucia.
Ucisk na worek oponowy równiez może powodować objawy neurlogiczne.
Na pozostałych opisanych poziomach WYPUKLINY czyli doszło do częściowego nadpęknięcia pierścienia włóknistego i wpuklania się jądra w powstające spękania .
Blokada na drodze działania p. bólowego zmniejsza ból, leki działają również tylko objawowo natomiast przyczyna dolegliowści pozotaje i wracają wraz z ustąpienie dziłania leków.
Rehabiliatcja ma sens jeśli działania fizykoterapii (prąd, pole magnetyczne, laser-dziłanie p. bólowe i p. zapalne) są wspierane przez fizjoterapię czyli odpowiednio dobrana gimnastyka i ewentualnie terapia manualna ale tylko w rękach super specjalisty,który dogłębnie zna problemy dyskopatii szyjnej i nie bedzie uprawiał eksperymentów bo jest zbyt dużo do starcenia.
Najczęściej jednak jest tak ,że skutkuje to w przypadkach niezbyt zaawansoanych (wypukliny) .Przy istnijącej przepuklinie wielu neurochirurgów nie zezwala na rehabilitację manualną .
Tytuły naukowe konsultantów nie mają większego znaczenia,świetnym specjalistami są również lekarze bez tytułów natomiast w Twoim przypadku pokusiłabym się o kolejną knsultację po zasięgnięciu informacji u neurochirurga ,który na codzień zajmuje operacjami dyskopatii szyjnej .
Inną kwestią jest całkowite ustąpienie dolegliowści po operacji przy wielopoziomowej dyskopatii . Niekiedy problem bólu choć w mniejszym nasileniu pozostaje .
W tym wątku znajdziesz sporo informacji
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978
Radziłabym konsultację u niezależnego specjalisty bez przedstawiania wcześniejszej opcji dwóch poprzednich.
Pozdrawiam.
Początkująca
21-04-2008, 12:51:00

dziękuję, własnie w czwartek idę na wizytę do lekarza całkiem z innego szpitala niż ci obecni. Dzisiaj zaczełam rechabilitację i po masazu bardziej mnie boli. Własnie dziwne jest to że jak troche tą reka popracuję np. działka czy prasowanie to później zwijam sie z bólu. Nieraz jest tak że nawet prosta czynność jest niemozliwa do wykonania.
gość
21-04-2008, 13:07:00

Uważaj na masaż. Jeśli masażysta zbyt ambitnie będzie próbował Ci manipulować w obrębie samego kręgosłupa tak jakby chciał nastawaić(uciskowo) to zaoponuj. Na tym etapie choroby dostępne dla masażysty powinny być tylko mięśnie oklajające.Uważaj również na czynności wymagające pochylania głowy i wyciągnia rąk do góry.To wszystko może predysponować do pogorszenia samopoczucia.
Zajrzyj na plecony przez mnie poprzednio wątek , jest tam spro rad jak funkcjonować żeby mnimalizowac ryzyko.
Daj znać po wizycie.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
21-04-2008, 13:13:00

własnie byłam na tym watku który mi przesłałaś. pozdrawiam i odezwę sie w piatek po wizycie. Dzisiaj rechabilitanci troche na siebie patrzyli jak zobaczyli moje skierowanie bo tam mam wpisan bark i kregosłup szyjny. stwierdzili ze neurochirurg nie zajmuje sie barkiem i kazali na jutro przynieś wynik rezonansu. profesor jak go ogladał to pokazał mi ten ucisk i stwierdził że jeśli nie usuniemy tego to moze dojść do bezwładu ręki a lekarz przeleciał płytke i stwierdził że nic nie ma i jesli nie bede cwiczyć to doprowadze do bezwładu reki. jestem narazie " głupia" mam 41 lat
gość
21-04-2008, 16:07:00

Każdy byłby taki,,głupi''wobec rozbieżnych opinii.Na szczęście masz instynkt samozachowawczy a rehabilitanci zdrowy rozsądek skoro poprosili o wynik MRI.
Trzymaj się .Z
Początkująca
24-04-2008, 07:05:00

Witam
Dałam płytke z wynikiem do neurochirurgów w centrum matki polki w łodzi i ich decyzja jest "operować" dzisiaj idę do jeszcze jednego lekarza. Odezwe sie jak bedzie decyzja. pozdrawiam
Początkująca
21-02-2015, 15:38:03

Badanie MR kregoslupa szyjnego.Sekwencje echa spinowego i gradientowego,obrazy T 1 i T 2 zalezne.
Drobne dokanalowe protuzje jader miazdzystych krazkow miedzykregowych C5/C6 (posrodkowa)i Th2/Th3 (lewoboczna),z niewielkim uciskiem worka oponowego.Minimalne dokanalowe uwypuklenie krazka miedzykregowego C6/C7 ,bez istotnego ucisku worka oponowego.Pozostale segmenty kregoslupa w zakresie badania w normie.Uwidoczniony odcinek rdzenia kregowego bez zmian ogniskowych.
bardzo boli mnie glowa ,dretwieje lewa reka czasami nie mam w niej czucia miesiac temu mialam rwe barkowa ortopeda dal mi blokade pomoglo tylko na chwile czy cukrzyca i chasmoto mogo miec cos z tym wspolnego
?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: