Reklama:

Rezonanz magnetczn (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
30-03-2022, 11:37:26

Co oznacza badanie? czy to coś poważnego?
Lordoza kregosłupa lędżwiowego zachowana, kręgosłup nieznacznie skrzywiony w prawa stronę
Sygnał z krążków międzykręgowych i trzonów kręgów prawidłowy.
Na poziomie L3-L4 sekwers 16x9mm skierowany do góry wzdłuż trzonu L3 wypełnia zachyłek boczny. Impresja na worek oponowy i prawy korzeń.
Na poziomie L4-L5 niewielka przepuklina krążka mk tylno-boczna lewostronna z zaznaczoną impresją na worek oponowy.
Na poziomie L5-S1 niewielka przepuklina krążka mk tylna-centralna z zaznaczoną impresją na worek oponowy
Kanał kręgowy prawidłowej szerokości
gość
07-06-2022, 10:45:35

Masz rozwalony kręgosłup. Czeka cię operacja i miesiące cierpienia po dochodzeniu do częściowej sprawności bo nigdy już w pełni sprawny nie będziesz. Idź z obrazem badania do neurochirurga od kręgosłupa. Ale od razy ci napiszę - ciężka operacja, nie zawsze skuteczna z terminami oczekiwania nawet po 2 lata.
gość
14-11-2022, 08:54:46

Witam
Ja też dostałam wynik rezonansu
Dane ze skierowania: B61e karku. PogtQione fizjologiczna lordoza szyjna. Obnizona przestrzeh miQdzykrWowa C3-C4. W plVhbrnie C3-C4 widoczna jest szerokopodstawna, centralno-prawoboczna protruzja kra2ka rrnedzykregowego. znoszOa przestrzen ptynowq przed- i zardzeniowat, wymiar ap ok. 7 mm. Rezerwa obRtosciowa otworow korzeniowych zachowana. W poziomie C4-C5 niewielka, centralna protruzja ZWeza przestrzen ptynowaL przed- i zardzenowzL wymiar ap ok. 10 mm. Rezerwa obKto9ciowa otworow korzeniowych zachowana. W poziomie C5-C6 centralna protruzja, nie dochodzi do brzusznej powierzchni rdzenia, wymiar ap ok. 12 mm. Rezerwa obj?tociowa otwor6w korzeniowych zachowana. Rdzen krWowy o prawidIowym sygnale, modelowany w poziomie C3-C4. Wnioski zawarte w opisie. Od jakiegoś czasu zmagam się z bólem.dretwieje mi połowa głowy i słyszę szum w prawym uchu
Leki na razie nie pomagają.Mozr ktoś może mi wytłumaczyć wynik. Do neurologa dopiero idę w grudniu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: