Witam czy mogłabym prosić o zinterpretowanie moich wynikow badan?
bardzo boli mnie prawa pachwina, do tego mam niesamowity bol nog, dosłownie czuje jakby mi sie nogi palily az do palcow u stopy. I strasznie mnei boli glowa od paru dni. od okolo 2 lat chodze po lekarzach nie ma jakby rady. dostałam skierowanie na rehabilitacje, zaczynam 25 pazdziernika ale z dnioa na dzien jest coraz gorzej.
Zachowanie fizjologicznej lordozy lędźwiowej.
Poziome ustawienie kości krzyżowej z przesunięciem linii statycznego obciążenia kręgosłupa do
przodu.
Zwyrodnieniowe wyostrzenia krawędzi trzonów.
Częsciowa dehydratacja kążka L5/S1 w częsci tylnej.
Poza tym kręgi lędźwiowe o prawidłowo zachowanej strukturze.
Na poziomie L4/L5 - szerokopodstawna wypuklina krążka m-k dokanałowo na gł ok 2mm z
modelowaniem worka oponowego. Wymiar AP kanału kręgowego 13,5mm. Zachyłki boczne wolne.
Otwory m-k obustronnie wolne.
Na poziomie L5/S1 - medialna wypuklina krążka m-k dokanałowo na gł ok 3 mm z modelowaniem
worka oponowego. Wymiar AP kanału kręgowego 13mm. Zachyłki boczne wolne. Otwory m-k
obustronnie dyskretnie przewężone w zakresie pięter dolnych.
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach m-k L3-S1.
Poza tym krążki międzykręgowe bez cech istotnego uwypuklania do kanału kręgowego.
MR miednicy małej
Badanie wykonano przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego.
dane ze skierowania: ból w okolicy miednicy i krocza
Macica prawidłowej wielkości z zachowaną warstwową budową położoną w dyskretnym tyłozgięciu i
przodopochyleniu. W okolicy dna macicy możliwa jest obecność drobnego podsurowicówkowego
mięśniaka o wielkości do 5 mm. Podejrzenie macicy łukowatej.
Szyjka macicy jednorodna z widocznymi pojedynczymi torbielami szyjkowymi o wielkości do 6 mm.
Pochwa o zachowanej warstwowej budowie.
Jajnik prawy o wymiarach 26x18 mm z widocznymi drobnymi pęcherzykami czynnościowymi.
Jajnik lewy o wymiarach 23x15 mm z pojedynczym, drobnym pęcherzykiem.
Pęcherz moczowy miernie wypełniony, o niepogrubiałych ścianach i jednorodnym wypełnieniu.
Końcowy odcinek jelita grubego bez ewidentnej patologii.
Nie uwidoczniono wolnego płynu w miednicy małej.
Kątowo zagięty koniec kości guzicznej.
Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych w miednicy małej.
Drobne torbiele podchrzęstne w obrębie powierzchni stawowych kości biodrowych na poziomie
stawów krzyżowo-biodrowych.
Stożek rdzeniowy na poziomie trzonu L1.
Intensywność sygnałów końcowego odcinka rdzenia kręgowego prawidłowa.
MR stawu biodrowego prawego
dane ze skierowania: choroby tkanek miękkich związane z ich używaniem i przeciążeniem,
Nieznaczne wyostrzania na brzegu panewki prawego stawu biodrowego.
Strop panewki o gładkich obrysach.
Szerokości szpary stawowej zachowana.
Śladowy wysięk w stawie biodrowym prawych.
Głowa kości udowej sferyczna z widoczną zachowaną okrywą chrzestną, bez istotnych wyostrzeń.
W części przednio-górnej obrąbka stawowego widoczna jest niemal pelnosicenna szczelina
pęknięcia.
Więzadło obłe o zachowanej ciągłości i jednorodnych sygnałach.
Niewielkie wyostrzenia na powierzchni stawowej spojenia łonowego.
Ślad płynu w kaletce okołokrętarzowej.20 dodać 6