Reklama:

rezonans-wyniki, proszę o opinie (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
04-11-2009, 13:20:57

Witam zrobiłam rezonans magnetyczny głowy,ponieważ od jakiegoś czasu mam naapady miegreyny z aurą,do tego ból głowy,zawroty,podwójne widzenie,mroczki przed oczami. Drętwieją mi nogi i ręce. Ostatnio doszło nawet do tego że nie mogę napisać kilku zdań długopisem,bo tak drętwieje mi ręka,że nie jestem w stanie. Do tego od paru dni pod wieczór mam straszny ból gałek ocznych. Ogólnie żle się czuje. Często trzęsą mi się ręce,dodatkowo mam je zimne jak lód i często mi bardzo zimno. Kręgosłup odc lędziowy również dokucza.
Co mi dolega? będe wdzieczna za odpowiedź. Neurologa mam dopiero w przyszłym tygodniu jak dobrze pójdzie.

Oto wyniki rezonansu:
Pojedyńcze niespecyficzne ogniska,wielkości maksymalnie do 3 mm, hyperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR zlokalizowane są podkorowo w oby płatach czołowych. Nie stwierdza się zmian ogniskowych w móżdżku, w ciele modzeloatym i pniu mózgu. Nerwy VII i VIII oraz okolice kątówmostowo-móżdżkowych obustronnie prawidlowe. Przysadka mózgowa prawidłowej wielkości. Skrzyżowanie wzrokowe nieucisnięte. Gałki oczne i przestrzenie pozagalkowe niezminione.
Polipowate zgrubienie śluzówki w obu zatokach szczękowych.
Układ komorowy prawidłowej szerokości,symetryczny.
Niest stierdz się ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego w obrębie struktur wewnątrzczaszkowych.
gość
07-11-2009, 20:36:25

Podany przez Panią opis badania MRI głowy nie wskazuje na istotną patologię w obrębie mózgowia. Aby dokładnie odpowiedzieć na pytanie co Pani dolega, trzeba przeprowadzić jeszcze dokładne badanie neurologiczne. Oprócz niego być może potrzebna bedzie konsultacja okulistyczna. Myślę, że spokojnie może Pani poczekać na zaplanowaną w przyszłym tygodniu wizytę u neurologa. W razie nasilenia dolegliwości, proponuję zgłosić się do Lekarza Rodzinnego.
Jednocześnie polecam przeczytanie artykułu zamieszczonego na stronie: http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,4321,0,Pierwotne%20bóle%20głowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: