Reklama:

Rezonans wynik (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-06-2020, 07:31:32

Pacjent lat 29. Częste bóle głowy, drżenie lewej reki. Chroniczne zmęczenie, bezsenność. Problemy z pamięcią. Objawy od 10 lat. Wynik MG Głowy z kontrastem.
W istocie białej obu półkul mózgu widocznych jest kilka niecharakterystycznych ognisk wysokosygnałowych w obrazach T2 zależnych i w sekwencji FLAIR. Najwieksze w prawym płacie czołowym wlk. 9x6x4 i w prawym płacie skroniowym bocznie od trójkąta PKB wlk. 9x7x5.
Ogniska w prawym płacie skroniowym wlk. 9x7x5 śr. 3mm istocie białej w otoczeniu trójkąta i rogu tylnego PKP 7x3x4 mam, 8x5x3mm. W istocie białej w rogu tylnego LKB 5x2x2 mm. W lewym płacie skroniowym 3 mm ulegają patologicznemu wzmocnieniu kontrastowemu.
Umiarkowanie nasilone zmiany przerostowo- zapalne błony śluzowej w ujściach zatok czołowych w obrębie sitowia oraz w zatoce klinowej. torbielowate zmiany śluzówkowe w prawej zatoce szczękowej szerokość do 14 mm i w lewej zatoce szczękowej szerokość do 6 mm
gość
03-06-2020, 07:32:54

Proszę o pomoc w analizie wyniku
gość
03-06-2020, 15:32:07

Kiedy masz wizyte u laryngologa?
Jak dlugo chodzisz z zapaleniem zatok , dr zapisze antybiotyk , ale bardzo trudno z tego wyjsc .Ta zmiana torbielowata to jest polip ktory nie jest duzy , pol cm , ja mialam dwukrotnie wycinane polipy ale stale rosna nowe
Ja mam zapalenie zatok od lat i stale katar bez konca .
Uciazliwe sa chore zatoki a leczenie daje chwilowa poprawe , wlasnie szukam kogoskto podzieli sie informacja czym jest /byl leczony.
Trzeba leczyc sie u laryngologa .
gość
03-06-2020, 16:53:36

Jeden pół cm jeden półtora cm. Właśnie chodzi o to, że ja nie wiedziałem, że mam chore zatoki.
gość
03-06-2020, 18:04:24

To jestes szczesliwcem /zart/
Zatoki nie pozwalaja mi funkcjonowac , nos ciagle zatkany oddychac trzeba ustami , z nosa leci , po gardle splywa wydzielina z zatok , jak tu zyc?
Walcze z zapaleniem zatok juz 15 lat i jestem w punkcie wyjscia.
Co noc mam 2 godz wyrwane ze snu gdyz musze oczyszczac zatoki zeby nie opisywac co musze robic aby pozbyc sie flegmy , nie daje juz rady , antybiotyki pomagaja doslownie na 7_ 10 dni . Czy Ty nie masz tych przykrych objawow?
gość
03-06-2020, 18:28:18

Moje objawy to bezsenność ciągłe zmęczenie ciągłe bóle głowy i ostatnio zatkany nos. Współczuję takiej walki. I życzę wiele dobrego.
gość
15-06-2020, 20:35:01

Treść zablokowana przez moderatora

gość
15-06-2020, 20:50:46

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: