Reklama:

Rezonans, operacja i co dalej? (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Wtajemniczona
30-08-2009, 14:52:00

Witam rok temu zrobiono mi RM odcinka szyjnego kręgosłupa. Oto wynik:
W badaniu MR...w sekwencji SE w obrazach T1 oraz w sekwencji FSE w obrazach T2 uwidoczniono:
- zniesienie fizjologicznej lordozy z zaznaczeniem patologicznej kyfozy od C2-C3 do C6-C7***
- zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kręgosłupa w postaci osteofitycznych zaostrzeń krawędzi trzonów***
- nieprawidłowy sygnał podwyższony w obrazach T2 zal. i obniżony w obrazach T1 środkowej i tylnej części trzonów sąsiadujących z krążkiem międzykręgowym C4-C5 wskazujący na obrzęk szpiku, jak w zwyrodnieniu typu Modic I***
- zwyrodnienie krążków międzykręgowych od C2-C3 do C6-C7 wyrażone obniżeniem ich sygnału w obrazach T2 zal. oraz na poz. C4-C5 i C5-C6 wyraźnym obniżeniem wysokości krążków***
na poz. C4-C5 i C5-C6 stenozę bezwzględną światła kanału kręgowego wtórną do nieprawidłowej krzywizny kręgosłupa oraz dokanałowych, centralnych, szerokopodstawnych przepuklin krążków m-k, całkowicie wyczerpujących rezerwę płynową wokół rdzenia kręgowego i modelujących jego brzuszną powierzchnię, na poz. C4-C5 symetrycznie, na poz. C5-C6 zbaczając na stronę prawą, wyrażniej spłycającej prawy zachyłek boczny kanału kręgowego i w większym stopniu modelującej rdzeń kręgowy po stronie prawej***
- na poz. C3-C4 i C6-C7 dokanałowe wypukliny krążków międzykręgowych modelujące worek oponowy z wyraźnym ograniczeniem rezerwy płynowej wokół rdzenia kręgowego, bez cech jego ucisku***
- wtórne do zmian zwyrodnieniowych obustronne zwężenie otworów międzykręgowych C4-C5 i C5-C6 oraz mniejsze na poz. C3-C4***
- rdzeń kręgowy o zachowanym prawidłowym sygnale***
- dość ostry kąt czaszkowo-kręgosłup owy wynoszący ok. 130 stopni, przy przyjętej normie od 150 do 180 stopni***
- migdałki móżdżku nieznacznie schodzą poniżej poziomu płaszczyzny otworu wielkiego nieco więcej po stronie lewej, tj. ok. 4,9 mm.

Miesiąc temu zrobiono mi RM odinka lędźwiowego. Oto wynik:
zmiany zwyrodnieniowe krążków m-owych L1-L2-L3-L4-L5-S1 wyrażone obniżeniem sygnału w obrazach T2-zależnych (odwodnienie krążków) oraz obniżeniem ich wysokości.
Stare złamanie (!) górnej blaszki granicznej L2 (przepuklina dotrzonowa)
Na poziomach L1-L5 wypukliny krążków międzykręgowych tylne centralne
Na poziomie L5-S1 - j.w. zwężająca otwór m-k.
Towarzyszące zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach sąsiadujących trzonów i w stawach miedzykręgowych.
Rdzeń bez zmian ogniskowych.

12 sierpnia b.r. przeprowadzona dyscektomię c4-c5 i c5-c6 ze stabilizacją.
Proszę o informację jaki jest stan mojego kręgosłupa? Czy wyniki wskazują na to, że może czekać mnie jeszcze operacja lędźwiowego? Czy zespół ACM, który u mie wykryto jest powaznym/operacyjnym schorzeniem - dodam, że zawroty głowy i zaburzenia widzenia towarzyszą mi dość często
Renbaz
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
gość
02-09-2009, 18:02:00

Opisywane przez Panią zmiany widoczne w badaniu MRI odcinka szyjnego jak i lędźwiowego kręgosłupa świadczą o zaawansowanej chorobie zwyrodnieniowej. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale z Pani wypowiedzi wynika, że nie miała Pani wykonanego badania MRI odcinka szyjnego kręgosłupa bezpośrednio przed zabiegiem operacyjnym, natomiast zabieg wykonany był w oparciu o badanie sprzed ponad roku? Decyzja dotycząca konieczności przeprowadzenia kolejnego zabiegu neurochirurgicznego jest podejmowana w oparciu nie tylko o wynik badania MRI, ale także, a może przede wszystkim o wystepujące objawy kliniczne i neurologiczne. Dopiero korelacja obu tych składowych daje podstawę do kwalifikacji pacjenta do zabiegu.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
Wtajemniczona
02-09-2009, 22:23:00

Witam, dziękuję za odpowiedź. Dokładnie tak, zabieg był wykonywany na podstawie wyniku MRI sprzed roku cóż to chyba w ramach oszczędności.
Po zabiegu wystąpiłą neuropatia, która naszczęście poddaje się powolnemu procesowi zdrowienia
Rozumiem, że wyniki powinny być skorelowane z objawami, ale moja szyja nie dawała zbyt mocnych objawów, a jednak neurochirurdzy zalecali operację, bo wyniki są wg nich naprawdę złe.
Zespół ACM, zawroty głowy, chwiejność, drętwienia rąk, rwa barkowa, ściskający, prasujący ból w dole pleców...generalnie sobie radze, ale chyba wyniki nie są dobre. Zresztą teraz musze wydobrzeć po operacji c4-c5, c5-c6...tylko nie wiem, co dalej. Czy przy tych wynikach i po określeniu objawów jest Pan/Pani określić co należałoby zrobic, czy poddać się kolejnym operacjom, czy jednak wstrzymac się i czekac...tylko na co?
Pozdrawiam
renbaz
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
Obrzęk mózgu
Witam mój tata 11 dni temu miał wypadek, upadł bezwładnie na czoło, pierwsza tomografia stłuczenie mózgu, krwiak w okolicy czoła i prawej skroni, większe zagrożenie krwiak czołowy który się nie powiększył po trzeciej dobie, z tego powodu konieczność operacji wstrzymano, krwiak na prawej stronie uległ powiększeniu, obecny obrzęk prawej skroni. W tym czasie tato budził się niestety znacznie pobudzony agresywny leczenie głównie mannitol, leki odbarczajace, 10 doba gdzie zapewniano nas że wszystko co najgorsze za nami, stan taty drastycznie się pogorszył obrzęk pojawił się również na lewej stronie, aby uniknąć problemów z oddychaniem podłączony został respirator, lekarze za dużo nie mówią a jak słyszę że przecież żyje to ręce opadają mamy dalej czekać, proszę czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd takie pogorszenie co tam może się dziać w tej głowie że zmiany obrzęku uległy pogorszeniu może zostało coś przeoczone, jakie rokowania w takiej sytuacji czy jest szansa że tata z tego wyjdzie czy już tylko możemy modlić się o cud
Nieustępujący ból głowy.
Witam. Poszukuję pomocy co do mojego niecodziennego przypadku z bólami głowy. Zmagam się z codziennym bólem głowy od sierpnia 2023 roku. Ból pojawia się o różnych porach dnia i nocy . Robiłem już wszystkie badania jakie tylko przyszły mi do głowy łącznie z rezonansem głowy o żaden lekarz nie jest w stanie mi pomóc. Przeszedłem od neurologów po laryngologów ,okulistów ,endokrynologów czy fizjoterapeutów i po żadnym leczeniu nie ma poprawy bóle głowy nie ustępują... Już nie wiem gdzie szukać przyczyny co robić...:-[ dostałem nawet skierowanie do szpitala ale nigdzie nie chcą mnie przyjąć bo nie wiedzą co mi jest:-[ Błagam o pomoc! Poniżej zamieszcze zdjęcie z rezonansu na którym coś wyszło aczkolwiek każdy neurolog mówi że to nic groźnego i od tego głową nie powinna boleć...to od czego boli codzien przez półtora roku?
Nietypowe zaburzenia widzenia proszę o pomoc
Cześć mam 23 lata , od 1.5 miesiąca zmagam się z nietypowymi zaburzeniami widzenia i szukam pomocy w diagnozie. Moje objawy to głównie zaburzenia widzenia na wzorach / określonych powierzchniach ( przykładowo pognieciona pościel , pognieciona roleta , kaloryfer ) które przypominają zakłócenia / drganie / falowanie tych przedmiotów , powierzchni . Zauważyłem że problem potrafi zniknąć gdy zamknę jedno oko nie ważne które. Czasami pojawia się drętwienie ale naprawdę delikatne w okolicy ust policzka po lewej stronie czasami też dłoni. Pojawiają się też szumy uszne raz na jakiś czas i piski w uszach. Mam też mroczki i męty przed oczami . Nie jest ich wiele ale towarzyszą mi każdego dnia tak jak te nietypowe zaburzenia widzenia. Zbadało mnie dwóch neurologów - norma EEG - norma Rezonans magnetyczny w otwartym aparacie z kontrastem - norma TK bez kontrastu - norma Okulista - lekka wada wzroku która nie powinna się objawiać w ten sposób Morfologia krwi - wszystko ok oprócz ferrytyny która jest podwyższona lecz choruje na stłuszczenie wątroby więc to może być od tego B12 na poziomie 236 kwas foliowy na poziomie 4 zacząłem suplementację Kardiolog / echo serca / EKG - norma Ciśnienie - książkowe Próby tarczycowe i hormonalne - norma Laryngolog - norma Bardzo proszę o pomoc co może mi dolegać ? Co mogę jeszcze zbadać . Z góry dziękuję
Reklama: