Witam rok temu zrobiono mi RM odcinka szyjnego kręgosłupa. Oto wynik:
W badaniu MR...w sekwencji SE w obrazach T1 oraz w sekwencji FSE w obrazach T2 uwidoczniono:
- zniesienie fizjologicznej lordozy z zaznaczeniem patologicznej kyfozy od C2-C3 do C6-C7***
- zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kręgosłupa w postaci osteofitycznych zaostrzeń krawędzi trzonów***
- nieprawidłowy sygnał podwyższony w obrazach T2 zal. i obniżony w obrazach T1 środkowej i tylnej części trzonów sąsiadujących z krążkiem międzykręgowym C4-C5 wskazujący na obrzęk szpiku, jak w zwyrodnieniu typu Modic I***
- zwyrodnienie krążków międzykręgowych od C2-C3 do C6-C7 wyrażone obniżeniem ich sygnału w obrazach T2 zal. oraz na poz. C4-C5 i C5-C6 wyraźnym obniżeniem wysokości krążków***
na poz. C4-C5 i C5-C6 stenozę bezwzględną światła kanału kręgowego wtórną do nieprawidłowej krzywizny kręgosłupa oraz dokanałowych, centralnych, szerokopodstawnych przepuklin krążków m-k, całkowicie wyczerpujących rezerwę płynową wokół rdzenia kręgowego i modelujących jego brzuszną powierzchnię, na poz. C4-C5 symetrycznie, na poz. C5-C6 zbaczając na stronę prawą, wyrażniej spłycającej prawy zachyłek boczny kanału kręgowego i w większym stopniu modelującej rdzeń kręgowy po stronie prawej***
- na poz. C3-C4 i C6-C7 dokanałowe wypukliny krążków międzykręgowych modelujące worek oponowy z wyraźnym ograniczeniem rezerwy płynowej wokół rdzenia kręgowego, bez cech jego ucisku***
- wtórne do zmian zwyrodnieniowych obustronne zwężenie otworów międzykręgowych C4-C5 i C5-C6 oraz mniejsze na poz. C3-C4***
- rdzeń kręgowy o zachowanym prawidłowym sygnale***
- dość ostry kąt czaszkowo-kręgosłup owy wynoszący ok. 130 stopni, przy przyjętej normie od 150 do 180 stopni***
- migdałki móżdżku nieznacznie schodzą poniżej poziomu płaszczyzny otworu wielkiego nieco więcej po stronie lewej, tj. ok. 4,9 mm.
Miesiąc temu zrobiono mi RM odinka lędźwiowego. Oto wynik:
zmiany zwyrodnieniowe krążków m-owych L1-L2-L3-L4-L5-S1 wyrażone obniżeniem sygnału w obrazach T2-zależnych (odwodnienie krążków) oraz obniżeniem ich wysokości.
Stare złamanie (!) górnej blaszki granicznej L2 (przepuklina dotrzonowa)
Na poziomach L1-L5 wypukliny krążków międzykręgowych tylne centralne
Na poziomie L5-S1 - j.w. zwężająca otwór m-k.
Towarzyszące zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach sąsiadujących trzonów i w stawach miedzykręgowych.
Rdzeń bez zmian ogniskowych.
12 sierpnia b.r. przeprowadzona dyscektomię c4-c5 i c5-c6 ze stabilizacją.
Proszę o informację jaki jest stan mojego kręgosłupa? Czy wyniki wskazują na to, że może czekać mnie jeszcze operacja lędźwiowego? Czy zespół ACM, który u mie wykryto jest powaznym/operacyjnym schorzeniem - dodam, że zawroty głowy i zaburzenia widzenia towarzyszą mi dość często
Renbaz