Reklama:

Rezonans magnetyczny kręgosłupa Th8-S2 (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
28-08-2009, 11:23:00

Witam, prosiłbym o pomoc w interpretacji wyników rezonansu magnetycznego.

Tomografia rezonansu magnetycznego w odcinku Th8-S5, wykonana sekwencjami FSE w obrazach T1- i T2-zależnych, wykazuje zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych L3/4. L4/5 i L5/S1 w postaci ich dehydratacji z następowym, umiarkowanym obniżeniem wysokości oraz centralnie-prawobocznej wypukliny pierścienia włóknistego krążka L3/4. wielkości 3mm, powodującej niewielki ucisk worka oponowego i prawego korzenia rdzeniowego, centralnie-lewobocznej protruzji jądra miażdzystego L4/5, wielkości 4mm, umiarkowanie uciskającej worek oponowy i lewy korzeń rdzeniowy oraz centralnie-prawobocznej przepukliny jądra miażdżystego krążka L5/S1, wielkości 8mm, z sekwestracją do kanału kręgowego, wyraźnie uciskającej worek oponowy i powodującej ucisk prawego korzenia rdzeniowego. Innych zmian patologicznych, w tym zmian w obrębie uwidocznionego odcinka rdzenia kręgowego, nie stwierdza się. Drobna osteofitoza krawędziowa trzonów kręgów lędźwiowych.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
gość
28-08-2009, 18:08:00

Opisywane zmiany w badaniu MRI świadczą o wielopoziomowej chorobie zwyrodnieniowej kręgosłupa i krążków miedzykręgowych (dyskopatii).
Wypuklina/protruzja dysku międzykręgowego (struktury wypełniającej przestrzeń pomiędzy trzonami kręgów) oznacza przesunięcie poza jego zewnętrzny obrys i wpuklanie się do kanału kręgowego lub uciśnięcie struktur sąsiadujących czyli np. korzeni nerwowych.
Powyższe zmiany mogą w rezultacie powowdować ucisk na korzenie nerwów powodując ból i objawy ubytkowe (np. zaburzenia czucia, niedowłady mięśniowe, zaburzenia zwieraczowe).
Największe nasilenie zmian występuje na poziomie L5/S1 - przepuklina jądra miażdżystego, wpuklająca się do kanału kręgowego 8 mm, i dodatkowo sekwestracja czyli oddzielenie części jądra miażdżystego z wypadnięciem do kanału kręgowego, co może wymagać nawet leczenia operacyjnego.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
Początkujący
29-08-2009, 11:50:00

Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam jednak jeszcze dwa pytania. Czy można moje dolegliwości wyleczyć jakąś rehabilitacją? A jeśli konieczna była by operacja, to na jak długo wyłączyła by mnie z normalnego funkcjonowania. Ile musiałbym dochodzić do siebie po takim zabiegu?
gość
29-08-2009, 19:09:00

Na oba powyższe pytania odpowiedzi może udzielić jedynie neurochirurg, po dokładnym zbadaniu Pani oraz ocenie wykonanego badania MRI.

Pozdrawiam
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Stan po urazie czaszkowo-mozgowym
Witam serdecznie, otrzymałem wynik rezonansu magnetycznego ojca i chciałbym zapytać czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi znaczenie tego opisu w przyziemny sposób? Pozdrawiam.
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Stwierdzenie padaczki
Dzień dobry, otrzymałem wyniki eeg które powtarzałem trzy razy w przeciągu pół roku. Bardzo bym prosił o pomoc w rozczytaniu opisu. Oto opis ostatniego badania.
Obrzęk mózgu
Witam mój tata 11 dni temu miał wypadek, upadł bezwładnie na czoło, pierwsza tomografia stłuczenie mózgu, krwiak w okolicy czoła i prawej skroni, większe zagrożenie krwiak czołowy który się nie powiększył po trzeciej dobie, z tego powodu konieczność operacji wstrzymano, krwiak na prawej stronie uległ powiększeniu, obecny obrzęk prawej skroni. W tym czasie tato budził się niestety znacznie pobudzony agresywny leczenie głównie mannitol, leki odbarczajace, 10 doba gdzie zapewniano nas że wszystko co najgorsze za nami, stan taty drastycznie się pogorszył obrzęk pojawił się również na lewej stronie, aby uniknąć problemów z oddychaniem podłączony został respirator, lekarze za dużo nie mówią a jak słyszę że przecież żyje to ręce opadają mamy dalej czekać, proszę czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd takie pogorszenie co tam może się dziać w tej głowie że zmiany obrzęku uległy pogorszeniu może zostało coś przeoczone, jakie rokowania w takiej sytuacji czy jest szansa że tata z tego wyjdzie czy już tylko możemy modlić się o cud
Reklama: