Reklama:

Rezonans kręgosłupa szyjnego na co moge liczyć ? (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
18-10-2016, 10:45:56

Witam mam 42 lata i ostry ból barku lewego co skłoniło moja Pania doktor ortopedke do skierowania mnie na rezonans .Proszę o informacje co mnie czeka. Dziekuję
Lordoza szyjna zniesiona w całym odcinku piersiowym ustawienie kyfotyczne. Niewielkie prawostronne skrzywienie odcinka szyjnego kregosłupa.Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe trzonów kregów C4-C7.
Przestrzeń miedzykregowa C2/C3 prawidłowa
Przestrzeń miedzykregowa C3/C4 prawidłowa
Przestrzeń miedzykregowa C4/C5 obniżona, sygnał tarczy międzykregowej obnizony.Krążek międzykręgowy asymetrycznie uwypuklony - wydatniej na stronę lewą ,z obecnością śródkanałowej po stronie lewej przepukliny j.m..Wypuklina wyraźnie modeluje worek oponowy i obejmuje obustronnie otwory międzykręgowy z modelowaniem korzeni rdzeniowych (wiekszym po stronie lewej gdzie mozliwa istotna kompresja korzenia.
Przestrzeń miedzykregowa C5/C6 obniżona, sygnał tarczy międzykregowej obnizony.Krążek międzykręgowy asymetrycznie uwypuklony - wydatniej na stronę prawą, ale bez cech ukształtowanej przepukliny j .m..Wypuklina modeluje worek oponowy i obejmuje obustronnie otwory międzykręgowy z modelowaniem korzeni rdzeniowych (symetrycznym)
Przestrzeń miedzykregowa C6/C7 obniżona, sygnał tarczy międzykregowej obnizony.Krążek międzykręgowy asymetrycznie uwypuklony - wydatniej na stronę prawą z wydatną prawoboczną i śródkanałową po stronie prawej przepukliną j.m..Wypuklina wyraźnie modeluje worek oponowy i obejmuje obustronnie otwory międzykręgowy z modelowaniem korzeni rdzeniowych - większym po stronie prawej,gdzie możliwa jest kompresja korzenia.
Sygnał rdzenia kręgowego w odcinku C5-C7 lekko niejednorodny, nieco podwyższony w obrazach T2 zależnych- zaznaczone cechy mielopatii.
gość
28-11-2016, 12:02:25

jak nie trafisz na dobrą rehabilitacje to pewnie operacja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: