Reklama:

Rezonans kręgosłupa l-s (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-07-2009, 20:36:00

Wrodzony wąski kanał rdzeniowy w całym odcinku lędźwiowym.
Znacznego stopnia lipomatoza epidermalna z zaciśnięciem nici ogona końskiego w obrębie worka oponowego od poziomu L2/L3 do L5/S1.
Zmiany zwyrodnieniowo –wytwórcze wyrażone zaostrzeniem krawędzi trzonów kręgowych.
Na poziomie L3/L4 przepuklina krążka m/k lewoboczna zwężająca lewy otwór m/k uciskająca korzeń nerwowy.
Na poziomie L4/L5 szerokopodstawna protruzja krążka m/k zwężająca obustronnie otwory m/k uciskająca worek oponowy.
Na poziomie L5/S1 przepuklina krążka m/k centralno lewoboczna zwężająca lewy otwór m/k z modelowaniem korzenia nerwowego.
Zwyrodnienie (dehydratacja) krążków m/k w badanym odcinku.
Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych.
Proszę o postawienie diagnozy co do leczenia.dziękuję. :-o
gość
04-07-2009, 16:09:00

Jak leczyć centralną przepiklinę :
Zniesiona lordoza w odcinku ledzwiowym.Na poziomie L1 L2 centralno prawoboczna przepokloona krązka m - k ze zweżeniem kanału kregowego do 7 mm zniszczenie krązka M - k ze zmianami zwyrodniieniowymi blaszek granicznych trzonuch i nieprawidłowych ich sygnałem nie można wykluczyć zmian zapalnych w zakresie trzonów i krążka m - k. Na poziomie L3 L4 centralne , tylne uwypukenie krążka m- k ze spłyceniem zachyłków kanało w kregowego.Na pozoimie L4 L5 masywna , centralna przepoklina krązka m- k z uciskiem work oponowego i zweżeniem kanału kregowego do 5 mm.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tczy neurotop mogę zmienić na Trileptal?
Cześć wszystkim. Mam pytanie. Czy z neurotopu mogę przejść na trileptal?. Ponieważ po neurotopue stałem się aseksualny
Mioklonie u 9 latka?
witam, opiszę sytuację gdyż szukam pomocy. Syn 9 i pół roku od kwietnia/maja zaobserwowaliśmy iż dostaje dziwnych mimowolnych skurczy mięśni podczas snu. Najpierw było to bardzo łagodne teraz z każdym następnym tygodniem robi się to coraz bardziej widoczne i silniejsze. Zaczyna się w fazie zasypiania, potem uspokaja się następnie występuje znowu nad ranem (między godziną 5-8) Mocne szrpnięcia barkiem, ręką czase nogą. Z badań podstawowych krwi wyszła tylko podwyższona hemoglobina. Do tego podywższony magnez . Jakie badania warto wykonać przed udniem się do neurologa? Jak należy traktować takie zjawisko. Za wszelkie informację będę wdzięczny. Pozdrawiam. Marcin
gość
Zmiany atroficzne po stłuczeniu mózgu
Diagnoza po rezonansie magnetycznym : U podstawy lewego płata skroniowego zmiany atroficzne mózgu po przebytym stłuczeniu widoczne na obszarze około 1,5cm. Wniosek: ognisko stłuczenia mózgu w obrębie lewego płata skroniowego. Co to znaczy? Co dalej?
gość
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg mojego syna
Reklama: