Reklama:

rezerwa płynowa worka oponowego, prosze o porade! (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-07-2009, 12:02:00

Ostatnio przeszłam badanie rezonansu magnetycznego, gdzie w opini napisano :
"W odcinku od poziomu C4/C5, C6/C7 cechy stenozy kanału kręgowego: na poziomie C4/C5zwężenie do 8 mm, na poziomie C6/C7 do 7,5 mm w przekroju strzałkowym. Rezerwa płynowaa worka oponowego na poziomie opisanych wypuklin niemal całkowicie wyczerpana".
Bardzo zaniepokoiło mnie ostatnie zdanie, dlatego też chciałam się Państwa poradzic i zapytać, co się może stać w momencie kompletnego wyczerpania wspomninej rezerwy.
Bardzo proszę o porade.

gość
08-07-2009, 18:04:00

Witaj Jagoda
Rdzeń kręgowy otoczony jest workiem oponowym wypełnionym płynem mózgowo-rdzeniowym stanowiącym jego ochronę. Stenoza to zwężenie przestrzeni płynowej przez uciskającą masę wypukliny lub przepukliny.
W momencie wyczerpania rezerwy płynowej dochodzi do ucisku rdzenia i objawów neurologicznych z tym związanych .
Długotrwały ucisk rdzenia może skutkować mielopatią .
Wiele z nas z uciskiem rdzenia urzęduje na wątku
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,0,DYSKOPATIA%20KRĘGOSŁUPA%20SZYJNEGO%20A%20OPERACJA
tam możesz dowiedzieć się więcej.
gość
13-08-2009, 13:58:00

08-07-2009 o 14:02, JagodaO :
Ostatnio przeszłam badanie rezonansu magnetycznego, gdzie w opini napisano :
"W odcinku od poziomu C4/C5, C6/C7 cechy stenozy kanału kręgowego: na poziomie C4/C5zwężenie do 8 mm, na poziomie C6/C7 do 7,5 mm w przekroju strzałkowym. Rezerwa płynowaa worka oponowego na poziomie opisanych wypuklin niemal całkowicie wyczerpana".
Bardzo zaniepokoiło mnie ostatnie zdanie, dlatego też chciałam się Państwa poradzic i zapytać, co się może stać w momencie kompletnego wyczerpania wspomninej rezerwy.
Bardzo proszę o porade.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: