Witam wszystkich
Moje pytanie dotyczy badania rezonansu magnetycznego dziewięcioletniego dzicka, w którego opisie pojawiła się informacja: "Migdałki móżdżku w lini otworu wielkiego czaszki bez cech wgłobienia, ze zmniejszeniem rezerwy objętościowej tej okolicy".... Zaintrygowało mnie to i mam pare pytań:
1. Czego to może być wynikiem (domyślam się, że to jest to samo co ciało migdałowate...)? Wrodzone, a może np.traumatycznych doświadczeń we wczesnym dzieciństwie?
2. Co to w ogóle jest? Jaką to ma postać? np.czy chodzi o to że migdałki mają mniej miejsca, są powiekszone, zmniejszone...?
3. Jaki to ma związek z utrzymywaniem równowagi, skoro neurolog zalecił niewykonywanie ćwiczeń fizycznych zmieniających pozycje głowy np.stanie na głowie, przewroty?
4. Czy może mieć to jakieś inne skutki w przyszłości np.natężone symptomy w przypadku zespołu stresu pourazowego?
5. Czy te rezerwy mogą się powiększyć w ciągu dorastania dziecka?

Będę naprawdę wdzięczna w przypadku waszych odpowiedzi. Możecie wymienić się tylko sugestiami (chociaż przydałaby się profesjonalna wiedza...) albo podajcie mi adres strony lub innego forum o podobnej tematyce.