Reklama:

Reonas magnetyzny (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
01-03-2010, 12:58:39

Witam, prosze o interpretacje wynikow badań.
Rezonansgowy nie stwierdzono obecnosci zmian ogniskowych w obrebie mozgowia. Uklad komorowy nieposzerzony, nieprzeieszczony. Niewiekie poszerzenie przestrzeni plynowych nad platami ciemieniowymi.
Dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
gość
02-03-2010, 16:39:19

Z Pani opisu wynika, że badanie rezonansu magnetycznego głowy jest prawidłowe.

Pozdrawiam,
Początkująca
08-03-2010, 19:23:55

W takim razie ja też mam prośbę o interpretację wyniku badania:

Badanie MR głowy wykonane w sekw. SE, FSE w obrazach T1 i T2 oraz FLAIR a tutaj wynik badania:

Pojedyncze drobne niespecyficzne ognisko gliozy podkorowo w prawym płacie czołowym,poza tym struktury mózgowia bez zmian ogniskowych, struktury środkowe bez cech przemieszczenia, wewnątrzczaszkowe przestrzenie płynowe w normie, pogranicze czaszkowo-szyjne w normie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Porada
Witam. Czy mógłby by mi ktoś przetłumaczyć na ludzki język co to znaczy ? Opis Badania TK
gość
Zastawka
Witam.w maju 2024roku.miałem założoną zastawke komorowo-otrzewnową.od tego czasu cisza, i spokój nic mnie nie boli nic się nie dzieje nawet na kontroli żadnej nie byłem bo lekarz powiedział że jak nic się nie będzie działo to nie trzeba przyjeżdzać na kontrolę .czy ktoś ma może tą zastawke dłożej i jak to wygląda u was poproszę o jakieś informacje bo niewjem o co kaman
Nietypowe zaburzenia widzenia proszę o pomoc
Cześć mam 23 lata , od 1.5 miesiąca zmagam się z nietypowymi zaburzeniami widzenia i szukam pomocy w diagnozie. Moje objawy to głównie zaburzenia widzenia na wzorach / określonych powierzchniach ( przykładowo pognieciona pościel , pognieciona roleta , kaloryfer ) które przypominają zakłócenia / drganie / falowanie tych przedmiotów , powierzchni . Zauważyłem że problem potrafi zniknąć gdy zamknę jedno oko nie ważne które. Czasami pojawia się drętwienie ale naprawdę delikatne w okolicy ust policzka po lewej stronie czasami też dłoni. Pojawiają się też szumy uszne raz na jakiś czas i piski w uszach. Mam też mroczki i męty przed oczami . Nie jest ich wiele ale towarzyszą mi każdego dnia tak jak te nietypowe zaburzenia widzenia. Zbadało mnie dwóch neurologów - norma EEG - norma Rezonans magnetyczny w otwartym aparacie z kontrastem - norma TK bez kontrastu - norma Okulista - lekka wada wzroku która nie powinna się objawiać w ten sposób Morfologia krwi - wszystko ok oprócz ferrytyny która jest podwyższona lecz choruje na stłuszczenie wątroby więc to może być od tego B12 na poziomie 236 kwas foliowy na poziomie 4 zacząłem suplementację Kardiolog / echo serca / EKG - norma Ciśnienie - książkowe Próby tarczycowe i hormonalne - norma Laryngolog - norma Bardzo proszę o pomoc co może mi dolegać ? Co mogę jeszcze zbadać . Z góry dziękuję
gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
Reklama: