Reklama:

Rehabilitacja ( ściegno Ahillesa) (9)

Forum: Rehabilitacja

Liderka opinii
19-09-2011, 17:57:01

Chciałabym zapytać jakie sa najlepsze zabiegi rehabilitacyjne na przykurcz ściegna ahillesa ponieważ mam taki przykurcz u nogi i nie wiem czy konieczna operacja bo znam pare cwiczen rehabilitacyjnych ale może ktoś by mi tu pomogł polecił inne ćwiczenia z gory dziekuje pozdrawiam
Komentatorka
20-09-2011, 11:37:52

Jeśli mamy problem z Achillesem , po wizycie u lekarza musimy znaleźć dobrego fizjoterapeutę, który obejrzy w całości nasz aparat ruchu począwszy od piety a skończywszy na miednicy. Rehabilitacja nie będzie polegała tylko na leczeniu ścięgna, ale także na znalezieniu podstawowego problemu i rozwiązania go. Terapeuta, będzie wykonywał mobilizację tkanek miękkich: poprawa ślizgu ścięgna, rozluźnianie powięzi, zmniejszenie napięcia mięśni łydki ich rozciąganie. Bardzo ważna jest krioterapia - chłodzenie ścięgna. Jest to szczególnie ważne w stanie ostrym .W tym celu możemy używać okładów chłodzących tzw. Cold pack, a jeśli nie mamy niczego innego pod ręką, przykładamy mrożonkę np. marchewkę z groszkiem.. Możemy stosować także wcierki w postaci maści i żeli przeciwzapalnych.

Ćwiczenie, które powinniśmy wykonywać to

1/ rozciąganie mięśnia brzuchatego

2. rozciąganie mięśnia płaszczkowatego

3.rozciaganie zginaczy kolana

4. ćwiczenia wzmacniające łydkę: mięśnie brzuchate i płaszczkowaty

5. ćwiczenia ekscentryczne czyli takie podczas których oddalają się przyczepy mięśnia- dzięki temu jeszcze bardziej mobilizujemy ścięgno i powodujemy rozrywanie zrostów

6. ćwiczenia propriocepcji, które odbudują nam stabilizację mięśniową i pomogą do pełnego powrotu do sportu

Terapeuta powinien określić w którym momencie możemy wykonywać jakie ćwiczenia.

W celu odciążenia ścięgna możemy stosować taping-klejenie specjalnymi plastrami, opaski na ścięgno Achillesa np. achillohit. Te rzeczy możemy stosować również powracając do sportu.

Jeśli dojedzie do całkowitego lub częściowego uszkodzenia ścięgna, potrzebna będzie operacyjna rekonstrukcja ścięgna. Współczesna rekonstrukcja pozwala na szybkie uruchomienie. Trzy tygodniowe unieruchomienie łuską przednią zdejmowaną do ćwiczeń. Po tym okresie USG kontrolne, pokazujące stan gojenia ścięgna. Jeśli gojenie przebiega prawidłowo, pacjentom zakłada się but do wczesnego obciążania. But usztywnia staw skokowy, podnosi pietę i uniemożliwia rozciągniecie ścięgna. Przez pewien czas pacjent używa jeszcze kul. W wysoko specjalistycznych ośrodkach rehabilitacja zaczyna się od pierwszej doby po operacji a kończy na przygotowaniu pacjenta do jego dyscypliny sportowej.

Co zrobić, żeby uniknąć takich problemów:

Rozgrzewka i rozciąganie przed każdą aktywnością

Rozsądne dawkowanie obciążeń- czas na odpoczynek

Bieganie po zróżnicowanej nawierzchni

Dobrze dopasowane obuwie

Jeśli jest potrzeba (poprawy ustawienia pięty- wkładki ortopedyczne)

Ćwiczenia wzmacniające łydkę – ćwiczenie ekscentryczne mięśnia brzuchatego i płaszczkowatego

Ćwiczenia propriocepcji- stanie jednonóż z zamkniętymi oczami, stanie na poduszce równoważnej
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
Początkująca
20-10-2011, 17:24:08

Poza wymienionymi metodami, które są głównym wskazaniem w tym przypadku warto zastosować jeszcze Kinesiology Taping, czyli oklejanie specjalnymi taśmami, które pozwoli rozluznić napięte mięśnie. Ważne jest stosowanie Tapingu PO masażu i technikach wymienionych przez aga.mumu, co utrwali efekt terapii, masażu i innych stosowanych przez fizjoterapeutę technik.
Reasumując, warto wybrać się do fizjoterapeuty który zapewni nam wszystkie w/w usługi.
fizjoterapeuta Miomed Rehabilitacja Sportowa i Neurologiczna Warszawa
Liderka opinii
03-07-2012, 10:07:33

malgorzataaa 2011-10-20 19:24:08 Poza wymienionymi metodami, które są głównym wskazaniem w tym przypadku warto zastosować jeszcze Kinesiology Taping, czyli oklejanie specjalnymi taśmami, które pozwoli rozluznić napięte mięśnie. Ważne jest stosowanie Tapingu PO masażu i technikach wymienionych przez aga.mumu, co utrwali efekt terapii, masażu i innych stosowanych przez fizjoterapeutę technik.
Reasumując, warto wybrać się do fizjoterapeuty który zapewni nam wszystkie w/w usługi.
fizjoterapeuta Miomed Rehabilitacja Sportowa i Neurologiczna Warszawa
Dawno mnie nie było na tym temacie to nie zauwazyłam odpowiedzi wiec dziękuje za porade:)
nie wiedziałam nawet ze są takie plastry
gość
03-07-2012, 14:33:50

Tak są takie plastry. Zasada jest taka: Najpierw stosujemy masaż poprzeczny ścięgna, rozluzniamy cały mięśnień masażem sportowym, wykonujemy tzw. relaksację poizometryczną i na sam koniec naklejamy plastry Kinesio dla utrzymania efektu. Kluczowa jest tutaj relaksacja poziometryczna i masaż poprzeczny ścięgna.
gość
08-08-2012, 14:12:38

witam serdecznie. właśnie dziś skrócili mi szynę po zerwaniu ścięgna ahillessa , mam pyt. jakie ćwiczenia powinienem wykonywać żeby rozruszać staw kolanowy . jeszcze przez 14 dni muszę nosić resztę tej szyny a co dalej??? dzieki.. mix
Początkująca
08-08-2012, 16:19:37

Gość 2012-08-08 16:12:38 witam serdecznie. właśnie dziś skrócili mi szynę po zerwaniu ścięgna ahillessa , mam pyt. jakie ćwiczenia powinienem wykonywać żeby rozruszać staw kolanowy . jeszcze przez 14 dni muszę nosić resztę tej szyny a co dalej??? dzieki.. mix
Sprawa nie jest taka prosta - w przypadku takiego urazu konieczna jest wizyta u fizjoterapeuty, zdalnie nie odważę się na opisywanie zaleceń, ponieważ stany pourazowe są niespecyficzne i zawsze wymagają wizualnej i palpacyjnej oceny specjalisty.
Małgorzata mgr fizjoterapii Miomed Rehabilitacja Sportowa i Neurologiczna www.miomed.pl
Liderka opinii
08-08-2012, 19:48:14

Gość 2012-07-03 16:33:50 Tak są takie plastry. Zasada jest taka: Najpierw stosujemy masaż poprzeczny ścięgna, rozluzniamy cały mięśnień masażem sportowym, wykonujemy tzw. relaksację poizometryczną i na sam koniec naklejamy plastry Kinesio dla utrzymania efektu. Kluczowa jest tutaj relaksacja poziometryczna i masaż poprzeczny ścięgna.
Będe u ortopedy to spytam co sadzi o tych plastrach dziękuje za porady
Początkujący
13-01-2017, 19:53:05

Polecam porady fizjoterapeuty z Gdańska, który zajmuje się rehabilitacją ortopedyczna, zna się na rozciąganiu Achillesa
www.naszarehabilitacja.pl/fizjoterapeuta-pawel-michalowicz-gdansk-masaz-sopot,gdansk.html

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: