Reklama:

Rehabilitacja po kraniotomii i wycięciu krwiaka (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-11-2013, 21:20:50

Witam. Mam pytanie takie, jakie jest w tytule tematu. Bardzo dużo szukałem na ten temat informacji w Internecie, ale niestety póki co nie znalazłem nic wartościowego. Sytuacja wygląda tak, że mój brat prawie 4 tygodnie temu miał wyciętego krwiaka. Lekarze mówią, że przeżył cudem. Po trepanacji czaszki i kraniotomii odzyskał już praktycznie sprawność fizyczną, ma także coraz mniej zaburzeń świadomości, coraz mniej bredzi, coraz więcej przypomina sobie rzeczy z przeszłości. Według lekarzy, chirurgicznie jest już wyleczony. Nie chcę wchodzić w inne szczegóły, ale teraz pojawia się pytanie, jak mogę mu pomóc w pełnym powrocie do zdrowia? Jak go rehabilitować? Jak ćwiczyć głowę? Jak ćwiczyć pamięć? Nie uzyskałem niestety żadnych konkretnych informacji na ten temat od neurologów.
gość
02-03-2015, 10:48:48

Wiem,ze minely prawie 2 lata od tego zdarzenia,ale sam jestem przykladem takiego zabiegu i operacji. mi neurolog tez nic nie powiedzial,wiec sam zaczalem poprawiac funkcjonowanie mozgu. Podstawa u mnie byl tran i zdrowa dieta (duzo warzyw, owocow),a jesli chodzi o cwiczenia to moze wydawac sie smieszne, ale cwieczenia matematyczne byly dla mnie zbawieniem :) zaczalem rozwiazywac zadania z matematyki, od tych podstawowych zaczalem, potem puzzle ukladalem (spokojnie zaczynalem od malej ilosci do coraz wiekszej), procz tego staralem sie czytac,a potem sam siebie odpytywac co przeczytalem (cwiczenie pamieci). Obecnie na rynku jest wiele programow komputerowych z podobnymi cwiczeniami, ja osobiscie do dzisiaj korzystam z Aplikacji "Lumosity" (platna,ale mozna za darmo z korzystac z kilku cwiczen). Na poczatku meczylem sie bardzo szybko, mialem duuuze problemy z pamiecia krotkotrwala,ale z czasem sie poprawiala. Spokojnie powoli cwiczyc pamiec, mozg i koordynacje (mi to zajelo ponad rok! Wiec nic od razu!). Wrocilem do pracy (jestem programista) po 2miesiacach,ale bardziej sie meczylem niz pracowalem, ale to zawsze jakis wysilek. Praca-dom-sen (ja spalem ok 8-9h). Mam nadzieje, ze pomoglem komus,kto znalazl sie w podobnej sytuacji. Jesli ktos chce o cos zapytac, smialo pisac: andain85@gmail.com :)
gość
17-07-2022, 11:14:46

Witam. Jestem 7 miesięcy po operacji usunięcia malformacji tętniczo- żylnej z prawego płata ciemieniowo-skroniowego, po operacji miałam lekki niedowład lewej ręki, który po paru dniach ustąpił całkowicie. Trzy miesiące temu miałam kolejna operacje, w której musieli usunąć mi jednen kraniofix ( klips zespalający czaszkę)oraz zrobić plastykę blizny, bo po ponad dwóch miesiącach zaczęło się sączyć z zaginionej już rany. Teraz nie mam żadnych ubytków neurologicznych, nic mnie nie boli, blizna na zewnątrz dobrze zagojona, wszystko ok. Jedyny problem jaki mam to to, że czuję się jakbym była odużona, takie uczucie jakbym wypiła ze dwa kieliszki wódki, lekki ratusz i błędny wzrok. Takie czasem dziwne uczucie jakbym nie była w swoim ciele. Bardzo męczące, czasem mam wrażenie, że wpadnę w obłęd. Profesor mówi, że tak może być 🙈 Może ktoś miał podobnie? Bo jeszcze nie natknęłam się na takie wpisy. Pozdrawiam, bądźcie zdrowi 🥰

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: