Reklama:

Regularne ataki padaczki u mojej 4 miesięcznej córki (2)

Forum: Padaczka

gość
28-09-2022, 21:19:18

Dzień Dobry,
W ostatni poniedziałek moja 4 miesięczna córka zaczęła zachowywać się dziwnie.
Smiała się jak zawsze, po czym nagle spięła się, odgięła głowkę do tyłu, zaczęła patrzeć "w górę" i dziwnie ruszać języczkiem (przesówać po górnej wardze). Sytuacja powróciła do normy po 1-2 minutach. W szpitalu po 2h sytuacja się powtórzyła. Po zrobieniu EEG lekarze stwierdzili, że to padaczka. Od tametego czasu ataki powtarzają się co pi razy oko 2h. Bardzo często scenariusz jest taki: dziecko się budzi, trochę rozrabia, daje znać, że jest głodne, dostaje cyca, czasami się deneruje, ale zazwyczaj je spokojnie i po jedzeniu po odłożeniu do łóżeczka dostaje ataku. Po 1-2 minutach atak ustępuje, a ona powoli zasypia.
Przez 24h dostałwa depakine, najpierw 1, potem 1,5 potem 2 ml/h, ale zasadniczo nic się nie zniemiło. Teraz testujemy Cezarius + Depakine, jeszcze za wcześnie wcześnie na stwierdzenie czy działa.
Czekamy na opis rezonansu...
Może ktoś się spotkał z podonym przypadkiem i ma jakiś pomysł na przyspieszenie poszukiwań właściwej terapii?
Pozdrawiam i zgóry dziękuję za odpowiedź
gość
28-11-2022, 13:16:35

Jaś miał podobne objawy w wieku 8 miesięcy, okazało się, że to zespół westa, rodzaj padaczki. Leczony sabrilem, a ostatnio Ventura. Napadów nie ma od 2 lat i 3 miesięcy. Przyczyną wylew i udar.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
Konieczność powtórzenia rezonansu głowy zalecona przez radiologa
Witam serdecznie, Miałam wykonany rezonans magnetyczny głowy bez kontrastu zwg na zaburzenia koncentracji i pamięci oraz wieloletnie przyjmowanie leków na depresję. Po około dwóch tygodniach dostałam telefon z informacją o konieczności powtórzenia badania, tym razem z kontrastem. Termin na za tydzień. Na pytanie dlaczego jest to konieczne- odpowiedź że tak zdecydował lekarz, niektóre obszary mózgu będą dzięki temu lepiej widoczne. Czy to standardowa procedura? Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy dobrze myślę, że coś dostrzeżono i chcą się temu lepiej przyjrzeć?
gość
Napady padaczkowe u 16 latki podczas snu
Witam , mam pytanie czy ktoś spotkał się z napadami występującymi tylko podczas snu w godzinach porannych.Pacjent podczas snu , zaczyna mieć drgawki , utrata przytomności , atak trwa 3-4 minuty , po ataku zasypia dalej ...rezonans ok , eeg 1 wszystko ok , drugie po roku niby cos pokazało niby na FS .
Forum: Padaczka
gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
Reklama: