Reklama:

przygotowanie dziecka do badania eeg głowy (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-01-2008, 20:02:00

Mój 8-letni syn ma mieć zrobione eeg głowy. Dostałam kartkę z instrukcją postępowania, cytuję:
"1.w dniu poprzedzającym badanie umyć dziecku włosy
2.W przeddzień badania powinno być położone spać nie wcześniej niż około godz24,00 i wybudzone rano nie później niż około godz 4, a badanie powinno być umówione po godz 12.
3.Przed badaniem dziecko powinno zjeść posiłek."
Czy ktoś mógłby mi napisać czy rzeczywiście trzeba się trzymać tych zaleceń? Nie wiem jak się do tego ustosunkować, a niestety lekarz zlecający chyba zapomniał mnie poinstruować. Na kolejną wizytę idziemy dopiero po wykonanym badaniu. Bardzo proszę o rady!!!
docia
gość
08-01-2008, 20:40:00

zadzwon do poradni i zapytaj
gość
09-01-2008, 11:55:00

To są zalecenia do badania EEG na śnie (tak mi się wydaje), wszystko po to aby dziecko zasnęło. Umyć włosy trzeba. Czasami przychodnie posiadają czepki z elektrodami na gumkach i zakładanie tego cholerstwa może ciągnąć za włosy. Moim zdaniem nie trzeba aż tak przetrzymywać dziecka nie śpiącego. Ja zawsze córkę wybudzam o 5 rano i idę na badanie o 8:00. Wszystko się udaje bo zasypia. U starszych dzieci wiem że wykonują badanie w czuwaniu, ale nie wiem dokładnie na czym to polega. Możliwe że dlatego każą umówić się na badanie po 12.
gość
29-01-2010, 13:08:56

tak trzeba robić wszystko co napisał lekarz mój 2 letni syn miał robione eeg i dodatkowo musieliśmy mu jeszcze obciąc włosy, wybudziłam go o 4 a badanie miał o 12. Oczywiście zasnął bez problemu ale obudził się w trakcie zakładania czepka na główkę, bo uwierał go pod bródką. Niestety badanie sie nie udało ale będziemy próbować do skutku, następne badanie mamy w marcu.
gość
21-10-2015, 08:48:50

sprawdź na www.badania-medyczne.pl może znajdziesz odpowiedź. Wiele ciekawych badań i innych rzeczy zostało opisane. ja dzięki tej stronie dość dobrze przygotowałam się do gastroskopii. Pozdrawiam Arleta

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: