Reklama:

przestrzep nerwu strzałkowego (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
13-10-2008, 18:17:00

Witam wszystkich moja córka podczas leczenia nowotworu miała usuniety nerw strzałkowy teraz jest po leczeniu i ma miec przeszczep nerwu strzałkowego teraz nie rusza palcami i nie unosi stopy ,niewiem co to znaczy i na czym polega cały ten przeszczep i jakie z nim wiazac nadzieje jak dotad dziecko przeszło bardzo duzo ichce byc sprawna czy ktos miał podobna sytuacje lub moze mi jakos pomóc
moze jakies dobre szpitale sprawdzone w tej specjalizacji
roxon1@o2.pl
dziekuje
roxon
gość
11-04-2009, 16:38:00

witam, jestem w podobnej sytuacji, w trakcie usuwania mięsaka wycięto również nerw strzałkowy, w Centrum Onkologii na Ursynowie powiedzieli mi, że najwcześniej po 2 latach od operacji będę mógł się zdecydować na rekonstrukcję nerwu (tzw. przeszczep kablowy - kawełek nerwu pobierany jest z łydki lub przedramienia i wstawiany na miejsce usuniętego nerwu strzałkowego) ale jednoczęsnie dali do zrozumienia, że to może nic nie dać (i stopa bedzie opadała dalej). Nie zanalazłem jeszcze ośrodka neurologicznego który specjalizuje się w tych przeszczepach. Pozdrawiam, S.
Początkujący
11-04-2009, 18:26:00

Ja polecam szpital WAM w łodzi, Klinikę Neurochirurgii i Chirurgii Nerwów Obwodowych. Polecam zwlaszcza prof. Andrzeja Radka i doktora Krzysztofa Zapałowicza. Obaj przyjmują w prywatnych gabinetach, ale można też jechać na oddzial i porozmawiać. Nie sądzę, by odmowili pomocy w takim przypadku.
Niezłe efekty maja też chyba w Lublinie ( ale to wiem tylko ze slyszenia).
Generalnie takie operacje przeprowadza sie do roku od momentu uszkodzenia, bo potem odnerwione mięśnie nie są juz w stanie podjąć swojej funkcji ( następuje ich włóknienie). Więc nie wiem, czy to czekanie 2 lata ma sens - lepiej wybrać sie do specjalisty jak najszybciej i porozmawiac.
Jeśli chodzi o sam zabieg to polega na pobraniu nerwow czysto czuciowych z łydki i/lub przedramienia, co nie skutkuje utratą jakichś funkcji, więc nie ma sie czego bać. Występują jedynie zaburzenia czucia na wąskim obszarze, ktore maja charakter przejsciowy. Ważne żeby zrobil to dobry specjalista zajmujący się nerwami obwodowymi.
gość
22-10-2011, 08:37:56

Wrocław robi taki przesszczep-potocznie nazywają to termoplastyką stopy. Przeszczepili mu nerwy odpowiadające za skręt stopy na miejsce nerwu strzałkowego. Tym sposobem musi pomyśleć że chce skręcić nogę żeby ją podnieść. Dodatkowo zrobili mu przeszczep kości, tak jakby wsadzili klin w kostkę żeby nie występowało zgięcie podeszwowe stopy.
gość
26-06-2016, 11:48:53

Witam.Mam pewien problem a mianowicie przy małym obciążeniem nogi zaczyna mi klapać dziwnie się chodzi wówczas i potykam się tak jakbym miał nogę z waty nie trzyma stabilności nie mogę tego znieść byłem piłkarzem a teraz nie mogę nawet biegać.o co tu chodzi ?.Czekam na rezonans kręgosłupa ale czy to da odpowiedż co to za przyczyna i jak ją usunąć?Proszę o informację jeżeli ktoś borykał się z podobnym problemem i czy udało się to przezwyciężyć.Pozdrawiam wszystkich

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: