Reklama:

Przestrzeń okołonaczyniowa?Zmiana naczyniopochodna? (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
18-05-2010, 07:20:09

Dzień dobry.W wyniku tk głowy jest napisane: W topografii wzgórza po lewej stronie widoczny jest hipodensyjny obszar o średnicy 5 mm, którego obraz nie uleg wzmocnieniu w fazie pokontrastowej badania-przestrzeń okołonaczyniowa?zmianz naczyniopochodna?Co to znaczy?Czy to coś grożnego? Termin mam do neurologa dopiero za 2 tyg. czy to może poczekać?To moje objawy zaburzenia wzroku-skupiam się w jeden punkkt ale widze tez wszystko tylko nie reaguje, najeżdża na mnie obraz -wszystko staje się zbyt wyraziste, znacznie ograniczone pole widzenia i liczne mroczki szczególnie w oku lewym-to badanie okulistyczne, zaburzenia mowy-wiem co mam powiedzieć i zacinam się-robi się pustka.Zawroty głowy,Swiąt skóry po lewej stronie głowy i czubku.
gość
18-05-2010, 18:32:07

Trudno obiektywnie wydawać opinię, nie widząc badania osobiście, jednak z przytoczonego opisu wynika, że być może przebyła Pani w przeszłości jakiś drobny incydent naczyniowy. Nie wiem w jakim jest Pani wieku, jakie dokładnie są objawy, od jak dawna, jakie są objawy neurologiczne. Wydaje mi się jednak, że jesli objawy sa stacjonarne od dłuższego czasu, może Pani poczekać do zaplanowanej wizyty u neurologa.
Początkująca
20-05-2010, 05:09:46

Dziękuje bardzo za poradę.Jednak nerwy nie wytrzymały i udało mi się o prywatną konsultacje.Życie nie jest zagrożoneNa pewno nie jest to ani tętniak, ani guz.Ale żeby lepiej to zweryfikować czeka mnie seria dodatkowych badań-szczególnie,że moje objawy nie są jednoznaczne.Najważniejsze, że Pan dr. powiedział,że te najbardziej niepokojące gołym okiem widzące rzeczy są wykluczone i należy prowadzić dalszą diagnostykę a tą zmianę obserwować.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: