Reklama:

Przepuklina szyjna podwójna miedzy 5a6 i 6a7 kregiem. (10)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
21-09-2012, 14:40:18

Podwójna przepuklina, -diagnoza po rezonansie magnetycznym ,gdzie skierował mnie świetny ortopeda.Ponieważ niemożna było mi zrobić dokładnego zdjecia rtg. szyji.Po konsujtacji u neurochirurga operacja.Termin za 1-2 mce.Po 2-ch dniach ból sie nasilił i już 5 nocy niespię , dzisiaj dostałem Doreta i Dexawen. Moze bedzie ulga i sen.No i świadomość operacji ,no i pracy zawodowej. Piotr
gość
21-09-2012, 16:27:51

Cześć Piotr, ten wątek już istnieje " DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA", zerknij tam poczytaj i pytaj. Dziś pytanie dziś odpowiedź, strach ma wielkie oczy, weterani zajmą się Twoją osobą.
Napisz z kąt jesteś, może jakiś ziomal poda wskazówki.
Tylko dlaczego 5a6 i 6a7 ?, jeśli chodzi o szyję mamy "C".
Termin 1-2 miechy to ekspres.
pozdro, irek
krak62
Forumowicz
22-09-2012, 08:59:07

Jestem z wyspy.Znalazłem b.dobrego neurochirurga który specjalizuje się w przepuklinach i wykonał 2 w mojej rodzinie z bardzo dobrym efektem.Może zacznę bardziej składnie;w przełomie maja i czerwca malowałem po12 h z bólem reki-opaska i dalej;w połowie lipca szarpnąłem kose spalinowa i miałem ból prawej reki.Udałem się do lek. 1-go kontaktu dal maść i leki i zwolnienie.Ból nie ustąpił.Skierowanie do chirurga z ręką,barkiem i kuciem w okolicy barku gdy podnosiłem głowę. Chirurg mnie obejrzal i stwierdził że on tu niema nic do roboty-dał dalsze zwolnienie i wysłał na rtg.Po obejrzeniu zdjęć i opisu zawyrokował skierowaniem do ortopedy i kolejne zwolnienie.Ortopeda zapisał leki widząc złe zdjęcia odc.szyjnego dał zwolnienie i skier. na rezonans-1-2 m-ce na n.f.z, lub 600pln i od ręki.Gdy otrzymałem płytkę i opis,było jasne przepuklina jedna ma 4 mm,a druga 5mm.i kwalifik. na operacje.Skierowanie do neurochirurga na konsultacje.Wynik-operacja-czekam na termin.A od kilku nocy nie śpię.Teraz otrzymałem zastrzyk przykurczający jaki otrzymuje się przy lędzwiowym.Rewelacja siedzę pisze i nic nie boli.......Martwię się nie sama operacją ale co po niej,jak z powrotem do pracy,jak z rechabilitacja-kadrowa ujłla to tak że mogę chorować tylko 182 dni.Czekam-to jest ogromnie tródne.Piotr.
gość
22-09-2012, 10:49:22

Cześć Piotr, z tego co czytam, jesteś z wyspy ale nie bezludnej. Jesteś dobrze prowadzony trafiłeś do odpowiednich specjalistów, w rodzinie dwie osoby miły zabieg na " szyjkę", czyli masz dużą wiedzę w temacie. Na pewno nikt na forum nie odpowie kiedy wrócisz do pracy. Jest to sprawa indywidualna, i bardzo złożona. Jak przebiegnie zabieg, jak będzie reagował organizm na implanty, jak długo potrwa rehabilitacja po wszystkim.
Każda operacja jest inna, mimo że operuje się te same poziomy, każdy organizm inaczej reaguje na obce ciało, u każdego proces rehabilitacji jest czasowo niewspółmierny. Temat pracy każdy z nas przerabiał, niektórzy mają problemy, ja też.
Jeszcze raz zapraszam do wątku " DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA"
Szkoda powielać jeden temat.
pozdro, Irek
krak62
Forumowiczka
22-09-2012, 11:17:49

Piotr,tak jak radził Ci Irek wrzuć swój post do wątku DYSKOPATIA ODCINKA SZYJNEGO A OPERACJA.
jak będziesz chciał przebrnąć przez ponad tysiąc stron będziesz,,ekspertem"dyskopatycznym.
Jestem z wyspy??? Tam pracujesz?
Nasze rodzime przepisy pozwolą Ci dłużej chorować.
Leci Ci trzeci miesiąc zwolnienia .Biorąc pod uwagę czas oczekiwania na operację będziesz prawie na finiszu limitu 182 dni. Jeżeli w tym czasie nie będziesz rokował powrotu do pracy na ok. 6 tygodni przed upływem 182 dni możesz złożyć wniosek do ZUS o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435
Jeden makament-pracodawca po 3miesiącach świadczenia może, NIE MUSI zwolnić bez wypowiedzenia.
Im bardziej przyjazne miejsce pracy tym korzystniej.
Powrót do pracy po dwupoziomowej operacji będziesz rozważał na bieżąco w miarę upływu czasu i poprawy kondycji. Lekko licząc to 3-6 miesięcy ale sprawa indywidualna.
Jeżeli jest to praca fizyczna, obciążona wymuszoną pozycją, dźwiganiem może będziesz potrzebował zmiany.
Rehabilitacja pooperacyjna to też kwestia indywidualna,zależna od przebiegu pooperacyjnego.Trzeba kierować się wskazaniami swojego neurochirurga-ilu lekarzy tyle koncepcji. Jedni zalecają tylko bieżącą aktywność jako usprawnianie,inni bardziej inwazyjną,uzdrowiskową.
Piotr ponownie radzę Ci wejść w nasze szersze grono w polecanym wątku. Może będzie Ci łatwiej czekać, rozwiązywać dylematy.
Masz szczęście, że od razu trafiłeś na neurochirurga któremu ufasz a i czas oczekiwania jak na realia NFZ super.
Pozdrawiam Z.
Forumowiczka
22-09-2012, 11:19:51

Irek, cóż za jednomyślność jak na ,,expertów"przystało
gość
22-09-2012, 13:10:48

Zosiu, przecież ja Twój uczeń, więc szerzę nauki twoje
krak62
Forumowicz
22-09-2012, 14:09:45

Dziękuję za słowa pomocy.Będę pisal na bieżąco co u mnie.Jestem mało zaawansowany w komputer. jak wrzucić.....to co piszę niewiem, jak wkleic zdjecie-awatar niewiem.przepraszam. Piotr
Forumowiczka
22-09-2012, 15:02:08

Piotr, odszukaj wątek DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA i tam zamieść swój post.
Jest tam masę życzliwych osób już po przejściach i grono Szyjek oczekujących na operację z problemami podobnymi do Twoich.
Sądzę że większym gronie łatwiej będzie Ci zmagać z lękiem a potem wychodzić na prostą.
A i w sprawach technicznych/komputerowych Szyjki poprowadzą Cię krok po kroku.
Wiele informacji znajdziesz przeglądając ten wątek a i na bieżąco będzie łatwiej radzić bo każdy z nas to własne,przydatne doświadczenia.
Życzę Ci czasu oczekiwania z jak najmniejszym bólem. Zosia
Forumowicz
23-09-2012, 07:52:51

Dziękuję za odopwiedz Piotr

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: