Reklama:

Przepuklina L5/S1 - operacja czy rehabilitacja (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
21-02-2024, 18:03:13

Cześć, szukam osób, które zmagały się z dyskopatią ledźwiową jak obecnie ja. Może ktoś miał podobne objawy do moich i coś podpowie :/ W skrócie: pierwsze bóle i drętwienie nogi zaczęło się ok maja 2023 (drętwienie pod koniec dnia lub po kilkukilometrowym spacerze. Poprawną diagnozę, że to dyskopatia dostałem we wrześniu (załączam MRI) zacząłem rehabilitację i tak do około połowy grudnia było ok mimo promieniowania bólu do stopy, choć stopniowo co raz gorzej. W drugiej połowie grudnia zaczęły się problemy z chodzeniem - max kilometr, nie mogłem już leżeć bez bólu inaczej niż tylko na brzuchu. Jak na złość początkiem stycznia 2024 złapało mnie mocne przeziębienie i wtedy posypałem się całkiem - mogę chodzić tylko po mieszkaniu bo po 2-3 minutach mam taki ucisk w pośladku i drętwieje mi noga, że muszę się położyć. Neurochirurg przepisał mi ponownie leki przeciwzapalne i przeciwbólowe i coś drgnęło, ale niewiele mogę już komfortowo leżeć na lewym boku i niedługo na plecach (aż pojawi się ból). Chodzenie dalej problemowe, ale wytrzymuję już kilka minut.
Zrobiłem kolejne MRI, przepuklina powiekszyła się minimalnie do 11 mm i dalej jest ucisk na nerw. Na razie konsultowałem on-line z neurochirurgiem (wizyta w gabinecie w przyszłym tygodniu). Opisałem mój stan i dalej waha się czy to stan na operację czy nie (nie mam objawów opadającej stopy, nietrzymania moczu itp.) no ale ogolnie ból jest i noga drętwieje. Nie ma teraz mowy o rehabilitacji, w domu wykonuje najlżejsze ćwiczenia. Przejrzałem chyba wszystko, co jest w internetach na ten temat. Czy ktoś z Was wyszedł z podobnie cieżkich objawów unikając operacji? Sam już jestem chętny na zabieg, bo te kilka miesięcy z bólem potrafią zniszczyć najtwardszą psychikę:/ Przy okazji podpytam czy znacie dobrego neurochirurga w Krakowie lub okolicach?
gość
23-03-2024, 08:08:02

Witam, mam dokładnie ten sam problem i nie wiem co mam robić, daj znać, co u ciebie
Teresa
gość
21-05-2024, 13:03:17

Hej. Mam ten sam problem, przepuklina l5 S1 11 mm. 3,5 miesiąca leczenia zachowawczego nie zadziałało w ogóle, i wątpię że leczenie zachowawcze działa na kogokolwiek z taką przepuklina. Za 2 dni idę do szpitala na operację.
gość
05-07-2024, 12:30:31

Witam. Sytuacja bardzo podobna do Twojej , ponad rok miałem początkowo lekkie drętwienie głównie po pracy. Rehabilitację, masaże jednak z miesiąca na miesiąc drętwienia były coraz częstsze. Obraz MRI wykazał przepuklinę, która nie była duża ale najprawdopodobniej uciskała na nerw. Po ostrym ataku rwy kulszowej zdecydowałem się na operację. Teraz jestem 10 dni po operacji. Sytuacja bólowa się bardzo poprawiła po operacji czułem się nadzwyczaj dobrze i jest tak cały czas. Jedyne co mnie martwi to drętwienie nogi pozostało. Nie jest to tak dokuczliwe jak przed operacją ale najwidoczniej nerw został mocno zmęczony przez ucisk. Moim zdaniem nie czekajcie na operację drętwienie oznacza że już nie ma na co czekać i będzie tylko gorzej. Życzę zdrowia wszystkim.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: