Witam serdecznie,
Od 2,5 tygodnia odczuwam silny ból w lędźwiowej części kręgosłupa. Obudziłam się rano i nie mogłam z bólu się wyprostować (wcześniej przez kilka dni odczuwałam lekki ból). Od tego czasu jestem też na zastrzykach (movalis, teraz ketonal i w zapasie dicloratio) oraz na silnych lekach przeciwbólowych (zaldiar, mydocalm ***, nimesil). Bez leków nie jestem w stanie siedzieć, chodzić i leżeć. Ból jest przejmujący i nie ustępuje na dłuższą metę. 19 listopada wykonano mi rezonans, oto opis:
'Badanie w zakresie od Th10 do kości krzyżowej. Spłycona fizjologiczna lordoza lędźwiowa. Nierówności obrysów blaszek granicznych trzonów Th10-L4, drobne zaostrzenia na krawędziach trzonów Th10, Th11 i L4-S1.
L4/L5:
Dehydratacja, obniżenie wysokości, uogólnione uwypuklenie i centralna, tylna przepuklina krążka z uciskiem na worek oponowy. Pogrubiałe więzadła żółte. Kanał kręgowy przewężony w wymiarze poprzecznym do 12 mm. Częściowe ograniczenie otworów m-kręgowych.
L5/S1:
Dehydratacja, obniżenie wysokości, niewielkie uogólnione uwypuklenie oraz centralna, tylna, szerokopodstawna przepuklina krążka z uciskiem na worek oponowy. Dyskretne tylne pęknięcie pierścienia włóknistego krążka. Nieco pogrubiała więzadła żółte. częściowe ograniczenie otworów m-kręgowych. Kanał kręgowy bez cech stenozy. W przylegającym do krążka trzonie kręgu S1 ognisko zwyrodnienia tłuszczowego.
Poza tym uwidoczniony odcinek kręgosłupa zmian nie wykazuje. Pozostałe tarcze m-kręgowe bez cech dokanałowej protruzji. Wysokości trzonów zachowane. stożek końcowy rdzenia kręgowego oraz cauda equina prawidłowe.'
Dodam, że nie miałam nigdy żadnych urazów kręgosłupa, choć od dziecka praktycznie miałam problem z robieniem tzw. foczek, odginania ciała w pozycji leżącej na brzuchu - zawsze był to dla mnie ogromny problem. Przez ostatnie trzy lata regularnie ćwiczyłam na aerobiku (również ćwiczenia siłowe, 3-4 razy w tygodniu, plus rower) i nie odczuwałam żadnych dolegliwości.
Czy najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest operacja? Bardzo proszę o interpretację wyników. Z neurochirurgiem jestem umówiona dopiero na 5 grudnia.
Mam pracę siedzącą (8 h przed komputerem). Od 2,5 tyg jestem na zwolnieniu i pewnie jeszcze pobędę, siedzenie sprawia mi największy ból.
pozdrawiam
A.