Reklama:

Przepuklina kręgosłupa szyjnego (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
10-09-2022, 13:03:47

Witam .Na poziomie C5 C6 widoczna jest centralno -prawostronna przepuklina krążka m/kręgowego 4 mm., która nieznacznie uciska prawy korzeń nerwowy.Sygnały szpiku kostnego prawidlowe i do tego wygładzona lordoza szyjna .
pełno wizyt u fizjoterapeuty, masażysta,basen ,nordic walking plus domowe ćwiczenia i nic.
Mam wizytę u innego ortopedy za 2 tyg.
Neurolog zapisał leki uspokajające i kazał biegać.
Ręce opadają.
Co dalej .
Gdzie iść.
Wszystko prywatnie
Szyja boli i piecze poniżej .Palę u ręki mrowieją tylko rano i szyja najmocniej boli z rana.
W dzień jest ok no chyba że wygnę szyję na bok
gość
11-09-2022, 07:44:15

Mam podobnie z tym że ortopeda jeden powiedział żebym nosił kołnierz na nic i spał na płaskimlub twardym materacu.Mam wystawić ręce do przodu i skręty głowy robić i przejdzie.
Trzy miesiące minęło i bez zmian
.Drugi ortopeda ,że mam iść do fizjoterapeuty.
Fizjoterapeuta pokazał ćwiczenia i konie.Jakies taśmy i nastawianie kręgosłupa kilka wizyt i bez zmian.Po masażu zawroty głowy i zero ulgi.
USG ok
RM jak wyżej.
Wszystko prywatnie .Niech to szlag z nimi wszystkim.
Neurolog że to mała przepuklina 3,5 mm.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: