Reklama:

przepuklina kręgosłupa... pomoc w odczytaniu opisu oraz zdjęcia rezonansu. (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
27-08-2010, 09:37:46

Badanie MR odcinka L - S kręgosłupa wykonano w sekwencjach FSE STIR w obrazach T1 i T2 - zależnych, płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych.

Zniesienie fizjologicznej lordozy lędźwiowej.
Dehydratacja krążków międzykręgowych Th 12 - L1, L5 - S1
Obniżenie wysokości krążka Th 12 - L1 i L5 - S1
Na poziomie L5 - S1 masywna tylna centralna , szerokopodstawna przepuklina krążka.
Spłyca zachyłki boczne, zwłaszcza lewy, przylega do lewego stawu międzywyrostkowego.
Uciska worek oponowy od przodu. Korzenie nerwowe obustronnie uciskane w zachyłkach bocznych.
Przepuklinie towarzyszą zmiany wytwórcze tylnych krawędzi sąsiadujących trzonów. i przebudowatłuszczowa ich blaszek tłuszczowych.
Na poziomie Th 12 - L1 tylno - lewostronna wypuklina krążka z obecnością osteofitów tylnych krawędzi sąsiadujących trzonów i przebudowy tłuszczowej górnej blaszki granicznej trzonu L1.
Na poziomie L1 - L2 przepuklina na lewo od linii podśrodkowej. Uciska worek oponowy od strony lewej.
Lwey korzeń nerwowy nie jest uciskany.
Stożek rdzenia i nić końcowa bez zmian ogniskowych.
W segmencie S3 ognisko przebudowy tłuszczowej śr. 11 mm.
Początkujący
27-08-2010, 09:51:31

cycu72 2010-08-27 11:37:46 Badanie MR odcinka L - S kręgosłupa wykonano w sekwencjach FSE STIR w obrazach T1 i T2 - zależnych, płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych.

Zniesienie fizjologicznej lordozy lędźwiowej.
Dehydratacja krążków międzykręgowych Th 12 - L1, L5 - S1
Obniżenie wysokości krążka Th 12 - L1 i L5 - S1
Na poziomie L5 - S1 masywna tylna centralna , szerokopodstawna przepuklina krążka.
Spłyca zachyłki boczne, zwłaszcza lewy, przylega do lewego stawu międzywyrostkowego.
Uciska worek oponowy od przodu. Korzenie nerwowe obustronnie uciskane w zachyłkach bocznych.
Przepuklinie towarzyszą zmiany wytwórcze tylnych krawędzi sąsiadujących trzonów. i przebudowatłuszczowa ich blaszek tłuszczowych.
Na poziomie Th 12 - L1 tylno - lewostronna wypuklina krążka z obecnością osteofitów tylnych krawędzi sąsiadujących trzonów i przebudowy tłuszczowej górnej blaszki granicznej trzonu L1.
Na poziomie L1 - L2 przepuklina na lewo od linii podśrodkowej. Uciska worek oponowy od strony lewej.
Lwey korzeń nerwowy nie jest uciskany.
Stożek rdzenia i nić końcowa bez zmian ogniskowych.
W segmencie S3 ognisko przebudowy tłuszczowej śr. 11 mm.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama: