Reklama:

prosze wejdzcie bo ciezko mi w dwoch zdaniach okreslic o co mi chodzi.. (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
14-05-2008, 10:30:00

Czesc. Dostalem skierowanie od neurologa na rezonans magnetyczny glowy. W rozpoznaniu napisane jest "Obs zespolu rozsianego" Do neurologa trafilem bo mialem i nadal mam bole glowy, zawroty czasami, dwojenie w oczach. EEG mozgu wyszlo niby dobrze ale jakis jeden zapis byl niebardzo. Procz tego mam bole kregoslupa. Odcinek szyjny rozwalony ( dyskopatia lordoza zniesiona ) - wykazal wynik RTG owego odcinka C. Podejzewam, ze reszta kregoslupa tez kiepska ale nie robilem RTG. Piecze mnie w odcinku ledzwiowym dosyc czesto, miedzy lopatkami wlazi nerowbol a w szyje strzela. Badanie tetnic szyjnych wyszlo ok. Pisze powierzchownie bo chce nakreslic tylko temat bo pytanie mam nastepujace. Co moze wykazac taki rezonans mozgu? Czy tylko sprawy zwiazane zjakimis zmianami w mozgu czy rowniez ze zmianami w kregoslupie? Chodzi o to, ze dostalem skierowanie na rezonans glowy a kregoslup daje mi rowniez dosc dobrze w kosc. Zastanawiam sie czy jesli np jest to jakies zapalenie w obrebie przypusmy krekoslupa ledzwiowego or cos podobnego to taki rezonans magnetyczny ale glowy to wykaze? Piszcie jesli cos Wam sie nasuwa na mysl, z gory dziekuje i pozdrawiam Wszystkich :)
Wtajemniczony
14-05-2008, 11:08:00

Ekspertem to ja nie jestem Mialem pare razy robiony rezonans glowy, dokladniej mozgu i na zdjeciach jest tylko mozg, nawet fajnie wyglada
Ale jezeli masz problemy z kregoslupem to podstawa tego problemu moze byc wlasnie w glowie, jezeli ten rezonans nie wykaze nic to zapewne bedziesz mial dalsze badania ale to juz sprawa lekarza co zadecyduje.
Początkująca
14-05-2008, 12:38:00

Dziekuje Junoumi za wypowiedz. No wlasnie tak jak i ja - ekspertem nie jestem a z tego co sie zorientowalem to mam w rozpoznaniu obserwacje pod katem SM. Mi sie zdaje, ze to sprawa czysto od kregoslupa.. bo owszem mam bole zawroty itd glowy ale na kregoslup tez sie uskarzam. Pozatym mam podstawy ku temu by miec go rozwalonego. Mniejsza z tym. Ciekaw jestem czy jesli rezonans glowy nic nie wykarze to faktycznie dalej bedzie diagnozowane co i jak. W sume zastanawiam sie jakie badanie procz RTG odcinka szyjnego byloby dobre by caly kregoslup byl zbadany. Tak jak pisalem powyzej odcinek szyjny jest nie ok - podejzewam, ze reszta kregoslupa rowniez.. Jesli ktos cos ma do dodania - z checia przeczytam. Dzieks za wypowiedzi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: