Zniesienie lordozy szyjnej, ziany zwyrodnieniowe w stawie szczytowo- obrotowym zęba obrotnika ze wzmożoną sklerotyzacją zęba obrotnika i pogrubieniem więzadła poprzecznego.Tarcze międzykręgowe C4-C5,C5-C6, C6-C7, C7-Th1 iTh1-Th2 o obniżonym sygnale w sekwencji SE/T2 i obniżonych wysokościach jak w przypadku zmian degeneracyjnych. Na poziomie C4-C5 i C5-C6 dość symetryczne, dokanałowe uwypuklenie typu bulging z niewielkim uciskiem worka oponowego i nieznacznym zwężeniem dolnych odcinków kanałów korzeniowych, obustronnie.
Na poziomie C6-C7 centralno-dwuboczna przepuklina typu ekstruzji, podwięzadłowa. W tylnej części pierścienia włóknistego widoczne jest niewielkie pęknięcie. Na poziomieTh1-Th2 również obustronna przepuklina j/w, również pęknięcie j/w. Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe o typie spondylozy w odc. C kręgosłupa pod postacią osteofitów na krawędziach trzonów, w tym również tylnych, wypuklających się w niewielkim stopniu do świątła kanału kręgowego i kanałów korzeniowych, obustronnie. Objęty badaniem odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowym sygnale. Objawy miernie nasilonej spodylozy w odcinku szyjnym kręg. z wielopoziomową dyskopatią.
Proszę o op[inię, czy potrzebuję operacji, czy można to załatwić bezinwazyjnie. Dodam, że najbardziej zależy mi na zlikwidowaniu kręczu szyi, który najbardziej mi doskwiera i utrudnia normalne funkcjonowanie.
Może któś mógłby mi polecić dobrego neurochirurga w Opolu, Tarnowskich Górach i okolicach? Może też Częstochowa,ale to już ostateczność.
Będę wdzięczna