Reklama:

Proszę o poradę :) (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
22-07-2011, 06:31:13

Witam. Od kilku lat męczę się z moim kręgosłupem. Mam już serdecznie dosyć nie przespanych nocy, a jak uda mi się zasnąć to budzi mnie okropny ból nad ranem. Przeszłam już metodę mckenzi oraz rehabilitację w szpitalu ortopedycznym i nic dalej to samo okropny ból.
Wynik badania TK:
Rozrzedzenie utkania kostnego z grubobeleczkową przebudową trzonów. Lordoza lędźwiowa spłycona. Zwężone przestrzenie międzykręgowe na poziomach L4-5 i L5-S1, na poziomie L4-5 widoczna centralno-lewoboczna protruzja jądra miażdżystego uciskająca worek oponowy i korzenie nerwowe wewnątrzkanałowo, pogrubiałe więzadła żółte pogłębiają stenozę kanału. Na poziomie L5-S1 centralno-prawoboczna protruzja jądra miażdżystego uciskająca worek oponowy. Otwory mędzykręgowe wolne.
Już sama nie wiem co robić
Początkująca
27-07-2011, 19:19:57

Witam, powinna pani zgłosić się do fizjoterapeuty który odpowiednio do Pani schorzenia dobrałby zestaw ćwiczeń, który pozwoliłby na delikatne zmniejszenie dolegliwości bólowych oraz do zachowania ruchomości kręgosłupa przy postępującej chorobie zwyrodnieniowej kręgosłupa. W przypadku stenozy należy się obchodzić delikatnie, wymaga to indywidualnego zbadania przez fizjoterapeutę. Czasami lekarz zleca noszenie odpowiedniego gorsetu ortopedycznego, który by utrzymywał struktury kręgosłupa i je odciażał. Bardzo wazne jest utrzymywanie prawidłowej wagi, oraz regularne ćwiczenia.

Od siebie mogę Pani zaproponować odpowiednie, bezpieczne pozycje ułożeniowe, które powinny troszkę ulżyć w bólu i pozwolić zasnąć.

Jedna z nich:

Pod głowe poduszka by szyja była w tej samej linii co reszta kręgosłupa. Pod kolana podusza by byly wyżej niż stawy biodrowe. Modyfikacja- przy bardzo ostrych bólach zaleca się kładzenie nóg ugiętych w kolanach pod kątem 90 stopni np. na krześle.

O innych może Pani dowiedzieć się od lekarza, bądź fizjoterapeuty.
Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: