Reklama:

Proszę o pomoc!!!! (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
19-02-2014, 21:16:53

Mam prośbę czy ktoś może mi wytłumaczyć opis: th3/th4 i yh4/th5 okrężne uwypuklenie krążka m-kręgowego typu bulging powodujące modelowanie worka oponowego. trzony kręgów o zachowanej wysokości, o jednorodnej intensywności sygnału. Pozostałe krążki m-kręgowe bez cech dokanałowego przemieszczenia, rdzeń kręgowy bez patologii ogniskowej, kanał kręgowy bez cech stenozy. czy to da się wyleczyć nie inwazyjnie czy konieczna jest operacja?? z gór dziękuję za odpowiedź
dodaję, że ból jest przewlekły od 2 msc a to wszystko zaczęło się od cwiczeń z Chodakowską... proszę o pomoc
Początkująca
20-02-2014, 13:48:46

Rozumiem, że dokucza ci odcinek piersiowy. Opis opisem, nie jest taki zły. Wiele osób ma uwypuklenie krążka m/k z modelowaniem worka oponowego. Ta da się rehabilitować u dobrego fizjoterapeuty, różnymi metodami. Terapia manualna lub metoda Mc Kenziego wiele dobrego może zdziałać w odcinku piersiowym . Jest to jeden z "mocniejszych" odcinków kręgosłupa bo wzmocniony żebrami, najmniej "mobilny".
Nie jest to stan do operacji tylko do dobrej rehabilitacji.
Poszukaj na swoim terenie:
http://terapiamanualna.net.pl/s4.php
Początkująca
20-02-2014, 15:37:29

mam jeszcze jedno zmartwienie, bo 2 msc wcześniej miałam wykonywany rezonans odcinka szyjnego c1- th5 w związku ze zniesioną lordozą szyjną i na tym rezonansie nie było widocznych wypuklin a teraz już tak. zaznaczam, że przez ten okres praktycznie leżałam plackiem, zero dźwigania i schylania, oszczędny tryb życia, cały czas jestem na lekach przeciwbólowych ale już mi żołądek wysiada..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: