Reklama:

Proszę o pomoc (5)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
15-12-2016, 18:23:37

Witam, dziś odebrała wyniki rezonansu magnetycznego i nie ukrywam trochę się martwię a wizytę u neurologa mam dopiero w marcu 2017r. proszę o interpretację wyników.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest masywna pośrodkowo-prawoboczna wypuklina jądra miażdżystego krążka międzykręgowego o wymiarze strzałkowym 5-6 mm. Zmiana uciska i przemieszcza do boku przyległy odcinek prawego korzenia rdzeniowego S1, uciska na worek oponowy. Opisywany krążek międzykręgowy jest zmieniony dehydratacyjnie i ma zmniejszoną wysokość. Plaska pośrodkowo-obuboczna, prawdopodobnie podwięzadłowa protruzja jądra miażdżystego krążka międzykręgowego L4/L5. "Bulging" krążka międzykręgowego L3/L4. Pozostałe przestrzenie międzykręgowe objęte badaniem a także struktury wewnątrzkanałowe są prawidłowe. Fizjologiczna lordoza lędzwiowa jest zachowana. Umiarkowane zmiany przeciążeniowe stawów międzywyrostkowych L4/L5.
Bardzo proszę o interpretację co to wszystko znaczy Z góry dziękuję
gość
09-01-2017, 14:28:13

objawy i wyniki mają to do siebie, że zarówno mogą się zmniejszyć jak i zwiększyć w przestrzeni czasu
gość
23-03-2017, 13:09:36

Ja mam coś takiego: L5-S1- znaczne obniżenie tarczy między kręgowej . Lewy otwór międzykręgowy zwężony przez Ostrofity krawędzi trzonu w kręgów bez ewidentnego ucisku struktur nerwowych. L4-5- obniżenie tarczy między kręgowej sygnałów W T2 odpowiadające zmianą zwyrodnieniowym . Tylna centralna Ekstruzja materiał tarczy między kręgowej o wym. do ok 12x10x6 mm (CCxSDxAP) zwężające zachyłki boczne kanału kręgowego w odrębnie których nie można wykluczyć ucisku nerwów rdzeniowych. Otwory między kręgowe wolne. Przepuklina jest większa niż w badaniu poprzednim. L3-4- obniżenie sygnał tarczy między kręgowe obrazach T2 zależnych odpowiadające jej częściowej dehydratacji. Otwory między kręgowe i zachyłki boczne kanału kręgowego wolne. Stożek końcowy na wysokości Th12-L1 O zachowanym sygnale bez zmian ogniskowych. Innych zmian nie stwierdzono.
Wnioski:
Zmiany zwyrodnieniowe dolnego odcinka kręgosłupa lędźwiowego
Ekstruzja L4-5 która powiększyła się w porównaniu do badania poprzedniego
gość
23-03-2017, 13:12:07

Gość 2017-03-23 14:09:36
Ja mam coś takiego: L5-S1- znaczne obniżenie tarczy między kręgowej . Lewy otwór międzykręgowy zwężony przez Ostrofity krawędzi trzonu w kręgów bez ewidentnego ucisku struktur nerwowych. L4-5- obniżenie tarczy między kręgowej sygnałów W T2 odpowiadające zmianą zwyrodnieniowym . Tylna centralna Ekstruzja materiał tarczy między kręgowej o wym. do ok 12x10x6 mm (CCxSDxAP) zwężające zachyłki boczne kanału kręgowego w odrębnie których nie można wykluczyć ucisku nerwów rdzeniowych. Otwory między kręgowe wolne. Przepuklina jest większa niż w badaniu poprzednim. L3-4- obniżenie sygnał tarczy między kręgowe obrazach T2 zależnych odpowiadające jej częściowej dehydratacji. Otwory między kręgowe i zachyłki boczne kanału kręgowego wolne. Stożek końcowy na wysokości Th12-L1 O zachowanym sygnale bez zmian ogniskowych. Innych zmian nie stwierdzono.
Wnioski:
Zmiany zwyrodnieniowe dolnego odcinka kręgosłupa lędźwiowego
Ekstruzja L4-5 która powiększyła się w porównaniu do badania poprzedniego.
2 lata minely od zwykłej dyskopatii. Ciekawe co bedzie za nastepne 2 lata. Dodam , ze sie oszczedzam i nie mam pracy fizycznej.
gość
24-03-2017, 16:41:38

Witam, ponad 5 miesięcy temu miałam wypadek samochodowy. Od tamtej pory ciągle jestem na lekach, miałam już dwie serie zabiegów, ale nie ma poprawy, a wręcz jest gorzej. Boli mnie prawa strona głowy, i głównie prawa część kręgosłupa szyjnego i piersiowego oraz cała prawa ręka. Może widzicie na moim zdjęciu z rezonansu przyczynę tych dolegliwości. Nie znam się na tym, ale niepokoi mnie wygląd 8 i 9 kręgu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: