Reklama:

proszę o pomoc w odczytaniu rezonansu magnetycznego głowy (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
02-01-2018, 08:23:06

Witam. mam 65 lat /kobieta/ Proszę o pomoc w odczytaniu rezonansu magnetycznego głowy.
Badanie angio MR głowy/TOF/uwidoczniło:
-w wykonanym badaniu nie uzyskano obrazu tętnic łączących tylnych i tętnicy łączącej przedniej
-podejrzenie niewielkiego (ok.1,5- mm w osi dł.) tętniaka dalszego odcinka A1 tętnicy przedniej mózgu prawej, mniej prawdopodobne lejkowate odejście tętnicy łączącej przedniej- do ewentualnej weryfikacji w badaniu angio TK
- poza tym główne tętnice mózgowia bez uchwytnych odmian i malformacji
W wykonanych obrazach FLAIR.,DWI w paszcz.pop.:
-w istocie białej półkul mózgu drobne ogniska o podwyższonym sygnale w obrazach FLAIR,
najprawdopodobniej naczyniopochodne
gość
05-01-2018, 18:19:51

Według mnie nic takiego na tym badaniu nie wyszło czym miała byś się jakoś specjalnie martwić
Póki co zapewne wyślą cię na to angio tk w celu lepszego uwidocznienia tego małego tętniaka i tyle. Takie tętniaki się chyba tylko obserwuje i nic się z nimi więcej nie robi, a jak bedzie sie powiekszal no to wtedy sie zobaczy co dalej.
gość
08-10-2020, 18:45:14

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji opisu RM głowy - kobieta, 54 lata.
TECHNIKA BADANIA: Badanie MR głowy bez kontrastu, sek T1 zal, T2 zal, SWI, FLAIR, FIESTA, DWI, przekroje
poprzeczne , strzałkowe
OPIS: Drobna torbiel na poziomie szyszynki ok4,5 mm poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych, bez obszarów restrykcji dyfuzji. Układ komorowy nieprzemieszczony nieposzerzony. Przestrzenie płynowe zachowane. Zaniki korowe nadnamiotowe.
Okolica siodła tureckiego prawidłowa. Kąty mostowo mózdżkowe prawidłowe. Gałki oczne i przestrzenie zagałkowe prawidłowe. Rdzeń kręgowy o prawidłowym sygnale. Zatoki i piramidy kk. skroniowych powietrzne.
Czy "torbiel na poziomie szyszynki ok 4,5 mm" i "zaniki korowe nadnamiotowe" mogą dawać jakieś objawy i jak to się ma w stosunku do mojego wieku? Czy wymaga to jeszcze konsultacji neurologicznej i jakiejś pomocy? Dziękuję! - Małgorzata
gość
10-04-2025, 11:31:47

Gosia 1234

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: