Reklama:

PROSZE O POMOC W ODCZYCIE REZONANSU GŁOWY (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
10-07-2010, 16:25:48

W LEWEJ PÓŁKULI MÓZGU W PŁACIE SKRONIOWYM U JEGO PODSTAWY I W CZĘŚCI PRZEDNIEJ WIDOCZNA JEST ZMIANA HYPERINTENSYWNA W CZASIE T2-ZALEŻNYM I HYPOINTENSYWNA W CZASIE T1-ZALEŻNYM I W SEKWENCJI FLAIR O WYMIARACH 40NA20NA23MM. WOKÓŁ ZMIANY NIE STWIERDZA SIE EFEKTU MASY. PO DOŻYLNYM PODANIU ŚRODKA KONTRASTOWEGO NIE STWIERDZA SIE WZMOCNIENIA W OBRĘBIR ZMIANY,W ŚCIANACH ZMIANY I W JEJ SĄSIEDZTWIE. W ISTOCIE BIAŁEJ PŁATÓW CZOŁOWYCH KOMÓR BOCZNYCH WIDOCZNE SĄ ZMIANY HYPERINTENSYWNE W CZASIE T2-ZALEŻNYM I W SEKWENCJI FLAIR ŚR, DO 5M ORAZ DELIKATNE PODWYŻSZENIE INTENSYWNOŚCI SYGNAŁU TAKZE PRZY ROGACH POTYLICZNYCH KOMÓR BOCZNYCH. PODMIOTOWO ZMIAN OGNISKOWYCH PRZED I PO PODANIU ŚRODKA KONTRASTOWEGO NIE STWIERDZA SIE. UKŁAD KOMOROWY NIEPOSZERZONY,BEZ PRZEMIESZCZEŃ. PRZESTRZENIE PODPAJĘCZYNÓWKOWE PRAWIDŁOWEJ SZEROKOŚCI. WNIOSEK : TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI LEWEGO PŁATA SKRONIOWEGO JEST TAKIEJ WIELKOŚCI JAK POPRZEDNIO. ZMIANY PRZY UKŁADZIE KOMOROWYM MOGĄ ODPOWIADAĆ ZMIANOM O CHARAKTERZE NIEDOKRWIENNYM NACZYNIOPOCHODNYM LUB ZMIANOM DEMIELINIZACYJNYM. PROSZE O POMOC W ODCZYCIE CZY MAM SIE OBAWIAĆ SM CZY TO MOZE NIEGROŻNA ZMIANA I JAKA JEST JEJ PRZYCZYNA W PRZESZŁOSCI NADUŻYWAŁEM BENZODIAZEPIN MOZE TO TO WPŁYNEŁO?
gość
10-07-2010, 20:02:31

Opisywane są u Pana dwie niezależne zmiany - pierwsza z nich to torbiel pajęczynówki, czyli przestrzeń płynowa tworząca się w powiązaniu z jedną z opon (błon) mózgu - pajęczynówką. Jest ona zmianą wrodzoną, zazwyczaj łagodną, nie dajacą żadnych objawów klinicznych i znajdowaną w obrazie MRI najczęściej zupełnie przypadkowo. Jednak w przypadku dużych zmian w odpowiednich lokalizacjach, mogą występować bóle głowy, napady padaczkowe, wodogłowie lub inne objawy.
Jeśli chodzi z kolei o "zmiany w okolicach przykomorowych o charakterze niedotlenieniowo-niedokrwiennym lub demielinizacyjnym" to niestety nie znając przebiegu Pana schorzenia, stanu klinicznego, neurologicznego, wieku itp., a tym bardziej nie widząc osobiście badania MRI, nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie jaka jest przyczyn aopisywanych zmian.
Początkujący
11-07-2010, 08:50:46

DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ.CHOĆ O TYM TORBIELU WIEM OD 5 LAT I CO ROKU JEST TAK SAMO BEZ ZMIAN W ZAPISIE I WIELKOSCI.MIEWAM BÓLE GŁOWYDOSĆ CZESTO PO LEWEJ STRONIE PRZY SKRONI.NIGDY NIE MIAŁEM ATAKU PADACZKI EEG JEST OK.A CO DO WIEKU TO MAM 28 LAT.A TE ZMIANY W ISTOCIE BIAŁEJ ZOSTAŁT WYKRYTE W OSTATNIM BADANIU TYDZIEŃ TEMU A WIZYTE U NEUROLOGA MAM POD KONIEC SIERPNIA DOPIERO DLATEGO SZUKAM ODP NA FORUM CZY MAM SIE MARTWIC TYMI ZMIANAMI.WSZYSTKO ZACZELO SIE OD ZDARZENIA W PRACY 6 LAT TEMU MYŚLAŁEM ZE MAM ZAWAŁ KOŁATANIE SERCA ZAWROTY GŁOWY,OKROPNE UCZUCIE LEKARZ WYSŁAŁ MNIE WTEDY DO SZPITALA BO NIE WIEDZIAŁ CO MI GROZI I DAŁ NITROGLICERYNE TO NIE POMAGAŁO NAWT DWIE POD JĘZYK I NIC.W SZPITALU BYŁEM 1 DZIEŃ NA OBSERWACJI I NIC.OD TEGO MOMENTU MOJE ZYCIE STAŁO SIE KOSZMAREM TE NAPADY MIAŁEM CORAZ CZESCIEJ CO MIESIAC CO TYDZIEŃ CO PARE DNI.OKROPNE WRAZENIE ŚMIERCI ZAWROTY GŁOWY BÓLE W KLATCE DRZENIA RĄK SŁABOŚC MIESNI .PRZESZEDŁEM WIELE BADAŃ I TYLKO TEN TORBIEL WTEDY WYKRYTO A MNIE DO PSYCHIATRY SKIEROWANO CO DOPROWADZIŁO DO UZALEŻNIENIA OD BENZODIAZEPIN.3 LATA TO BRAŁEM I BYŁO CORAZ GORZEJ.W KOŃCU DETOX W WARSZAWIE MI POMÓGŁ TROCHE NIE MAM TK CZESTO TAKI ATAKÓW JUZ I NIE W TAKIM NASILENIU DAJE RADE.TYLKO CZESTO JEST MI SŁABO I BOLI MNIE GŁOWA NIE MOGE SIE KUPIĆ I CZESTO WSZYSTKOMNIEDRAŻNI ALE TO MIJA TYLKO WCI9AŻ ŻYJE W TAKIM LĘKU ZE COŚ MI SIE STANIE.PSYCHIATRA ZDIAGNOZOWAŁ NERWICE LĘKOWĄ,ALE NIE O TO CHODZI TYLKO O TE ZMIANY CZY ONE MAJA JAKIŚ WPŁYW NA MOJE SAMOPOCZUCIE I CO TO OZNACZA PROSZE MI POMÓC W ZROZUMIENIU TYCH WYNIKÓW Z GÓRY DZIEKUJE
gość
13-07-2010, 18:04:52

Jak wspomniałam poprzednio - jedynie lekarz po obejrzeniu badania MRi w korelacji z Pana stanem klinicznym/neurologicznym będzie mógł jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie dotyczące etiologii zmian. Być może konieczne okaże się przeprowadzenie innych, dodatkowych badań, np. płynu mózgowo-rdzeniowego.
Niezależnie od ich etiologii, biorąc pod uwagę Pana wiek, zmiany te nie powinny być obecne w obrazie MRI (tym bardziej, że twierdzi Pan iż w poprzednim badaniu ich nie było).
Myślę, że spokojnie może Pan poczekać na zaplanowaną wizytę u neurologa, na którą należy sie udać z pełną posiadaną dokumentacją medyczną.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
gość
Parkonson
Witam czy ktoś poleca dobrego neurologa z Katowic albo z Warszawy od Parkinsona drżenie lewej ręki Proszę jak ktoś już był i poleca Dziękuję❤️ Gosia
gość
Nietypowe zaburzenia
Witam, na jaką chorobę mogą wskazywać poniższe zaburzenia : - nagłe pojawienie sie podwójnego widzenia w dali gdy patrzy się dwoma oczami - w badaniu okulistycznym skurcz akomodacji, po kilku dniach przy kolejnym badaniu stwierdzono lekkie porażenie nerwu wzrokowego - rezonans głowy + angio czysto - tk z kontrastem czysto - wada wzroku stwierdzona w badaniu dna oka z zakropieniem +1.25 Na co wskazują powyzsze objawy?
Reklama: