Reklama:

Proszę o pomoc w diagnozie (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
21-01-2010, 21:19:21

Piszę z nadzięją że uzyskam tutaj pomoc... Jestem kobietą i mam 22 lata, opisze moje dolegliwości, w sierpniu ub zaczął mnie boleć strasznie oczodół po 3 tyg nieustawania bólu i dołączeniu promieniowania tego bólu do tyłu głowy zgłosiłam się do neurologa dr skierowała mnie na rezonans magnetyczny który wykonałam 20 września 2009r, badanie wyszło prawidłowo, w między czasie zrobiłam badanie dna oka ( które powtórzyłam jeszcze raz w grudniu) w badaniu dna oka czysto i usg oczodołu, ogólnie okuliste od września odwiedzam co 2 tyg, leakrz neurolog stwierdzili że to może migrena przepisał mi Divascan brałam go ponad miesiąc i ból nieustawał, poszłam do innego neurologa który stwierdził że może to byc neuralgia nerwu trójdzielnego i przepisał mi Tegretol Cr200, biorę go od początku grudnia po 2 tyg ból znacznie się zmniejszył raz na jakiś czas bolą mnie jeszcze oczodoły szczególnie przy poruszaniu oczami, ( dodam że robiłam też CT zatok i tez oK) troche dodało mi nadziei uspokojenie sie objawów, ale ok 1.5 tyg temu zauważyłam że mam takie jak lekarz nazwał "sekundowe zaburzenia świadomości" ciężko mi to nawet opisać bo trwa to na prawde sekunde ale bardzo mi to przeszkadza, lekarz skierował mnie na eeg które własnie odebrałam i strasznie się zdenerwoałam wynikiem, który za chwile przepisze i prosze o pomoc w interpretacji, dodam jeszcze ze objawy nasilaja się jak się zdenerwuje a od sierpnia jestem jednym kłębkiem nerw nie umiem juz nawet o niczym innym myślec tylko o tym bólu, czy może być to też na tle nerwowym?? czy jest to możliwe że zmieniło się cos w głowie i powinnam powtórzyć rezonans?? albo cos nie zostało zauważone??
Wynik EEG: w zapisie dominuje czynność fal alfa 9-10c/s o amplitudzie 60uV reagująca na otwarcie oczu. W odprowadzeniach czołowo centralno- skroniowych, nieco częściej po stronie prawej obserwuje się serie fal 6-7c/s o amplitudzie nieco wyższej od czynności podstawowej. W odprowadzeniach poprzecznych zmianom towarzyszą nieliczne fale theta 4-6c/s. zmiany te w czasie Hw okresowo uogólniają się. Fs: bez istotnego wpływu na zapis. WNIOSKI: zapis o zmianach patologicznych obustronnych przeważających w okolicy czołowo-centralno-skroniowej, okresowo uogólniających się.
bardzo dziekuje o odpowiedź bo strasznie się martwie tymi wynikami
gość
24-01-2010, 19:57:47

Aby poprowadzić dalszą diagnostykę konieczne jest uszczegółowienie wywiadu (m.in. czy ból ograniczony jest do jednego oczodołu, czy wystepują jakieś objawy dodatkowe, np. łzawienie, zaczerwienienie oka, zaburzenia widzenia, wymioty itp, czy ból występuje stale, czy okresowo, jak długo, o jakiej porze dnia, itp.). Poza tym kto zauważył zaburzenia świadomości? Pani, czy ktoś z Pani otoczenia? Dobrze byłoby spróbować poprosić kogoś z domowników (jeśli to możliwe) o nagranie takiego napadu, choćby telefonem komórkowym i następnie pokazać je lekarzowi. Poza tym istotny jest wynik badania neurologicznego, przeprowadzenie którego online jest niemożliwe. Uzyskanie tych informacji jest konieczne w celu ukierunkowania dalszej diagnostyki.

Pozdrawiam,
Początkująca
25-01-2010, 09:06:22

Witam jeśli chodzi o ból to zaczęło sie od lewego oczodołu i był to ból stały który mi towarzyszył z miesiąc bez przerwy, później ból przeszedł na prawy oczoduł i był w podobnej formie plus ból z tyłu głowy, po tegretolu ból znacznie ustał z tyłu g łowy już mogę powiedzieć ze ustąpił natomiast oczodół boli mnie tak dziwnie- raz rano, raz w trakcie dnia bądź wieczorem, jest to taki jakby ucisk bardzo głęboko umiejscowiony czuję czasem jakby brakowało mi jakiegoś "nerwu" żeby otworzyć oko czy nim poruszać, no i jeśli chodzi o poruszanie to często boli mnie przy poruszaniu, co do widzenia to ogólnie od zawsze miałam niewielką wadę wzroku OPL -0.5 (okresowo -0.75) ale teraz niby w badaniu lekarskim wada wychodzi -0.75 natomiast mi wydaje się że widzę słabiej- tak jakby przez mgłę!Jeśli chodzi o zawroty głowy to pojawiły się one jakiś miesiąc temu ( bez wymiotów ) zaburzenia świadomości zauwarzyłam sama nie da się tego za bardzo zaobserwować z zewnątrz bo trwa to sekunde to taki jakby "tik" porównuję to do sytuacji kiedy np ktos mnie przestraszył i wtedy takie drgnięcie występuję to ja czuję coś podobnego w głowie tak "pstryk" i koniec bardzo mnie to męczy bo czuje się jakby mi sie tam coś skanowało- ale pamiętam wszystko co robiłam itp czasem tylko jak stoję to wtedy się zachwieje, w badaniu neurologicznym pierwotnym we wrześniu którym się zgłosiłam lekarz widziała jakieś odstępy od normy i dlatego skierowała mnie na rezonans magnetyczny no ale wtedy on wyszedł dobrze później w grudniu jeszcze raz mnie badała i było ok teraz ost biore leki no i narazie nie było badania! prosze o pomoc przynajmniej jakąś wskazówkę która mogłabym przekazać lekarzowi!
gość
28-01-2010, 16:40:28

Niestety nie da się diagnozować na odległość, nie widząc pacjenta. Skoro obecnie obserwuje Pani poprawę objawów proponowałabym wizytę kontrolną u prowadzącego neurologa oraz powtórzenie badania okulistycznego. Być może przydatne byłoby jeszcze wykonanie badania naczyniowego, jednak o tym musi zdecydować lekarz, który Panią zbada i oceni obecny stan neurologiczny.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: