Reklama:

prosze o pomoc przepuklina kregoslupa (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-07-2013, 11:01:44

Witam, dn 29.03.2013r zrobilem sobie rezonans magnetyczny na: MR Kregoslupa Piersiowego( wynik ponizej). Z tymi wynikami udalem sie do specjalisty Neurochirurga i powiedzial mi ze nia ma tragedi tylko zebym uwazal na siebie i nie wykonywal ciezkich prac fizycznych. Moje pytanie polega na tym: jezdze motocyklem crossowym uprawiam motocross,(lekarz zdecydowanie zabronil;/) i chcialbym zapytac czy sa moze jakies cwiczenia na to by wzmocnic kregoslup bym mogl dalej jezdzic??? Jesli mozna to prosze o odpowiedz, z gory dziekuje....
Wyniki Rezonansu:
zachowana kyfoza piersiowa
tylna centralna wypuklina krazka Th12/L1 zweza swiatlo kanalu kregowego o ok 3,6mm wraz z redukuje wymiar a-p kanalu do 8mm, nie powoduje ucisku stozka koncowego. centralno-prawostronna wypuklina obnizonego krazka Th11/Th12 zweza swiatlo kanalu kregowego o ok 1.5mm nie uciska rdzenia kregowego.
stenozy uciskowej w otworah miedzykregowych nie uwidoczniono.
dehydradratacja zwyrodnienia krazkow miedzykregowych.
Cechy przebytej ch. Sheuemana.
sygnal z rdzenia kregowego prawidlowy.
cech procesu rozrostowego nie stwierdzam.
gość
28-07-2013, 11:03:08

Zapomnialem dodac, mam 23lata 185cm wzrostu i waze 75kg.... pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: