" W poz. L1/L2, L2/L3 zmian nie stwierdza się
W poz L3/L4 przestrzeń międzykręgowa prawidłowej szerokości, rozluźnienie pierścienia włóknistego z obwodowym uwypukleniem (bulging) krążka.
W poz L4/L5 przestrzeń międzykręgowa prawidłowej szerokości z obwodowym uwypukleniem krążka.
W poz. L5/S1 zwężenie przestrzeni międzykręgowj, obustronnie węższe otwory międzykręgowe i zachyłki korzonków. Rozluźnienie pierścienia włóknistego z obwodowym uwypukleniem krążka i fenomenem próżniowym w jego obrębie. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzywyrostkowych w poz.L5/S1 "
Pytanie: co to jest ów fenomen próżniowy? Czym to grozi ? co będzie dalej ???
Dodam, że oprócz bólu mam uczucie przykurczu w pachwinach, ograniczenia ruchów odwodzących obu nóg, problem z podnoszeniem nóg do góry.Jeśli dłużej siedzę, wstanie i postawienie pierwszego kroku zajmuje dłuższą chwilę, bo muszę się najpierw rozciągnąć.Podczas chodzenia czasem mam uczucie ucisku i jakby kręgi tarły jeden o drugi a oprócz tego istotne ograniczenie ruchów tzn nie potrafię chodzić normalnym długim krokiem jak kiedyś, drobię jak gejsza. No i oczywiście boli - nie mogę się ułożyć na boku,czasem nawet leżenie na plecach jest niemożliwe. Rwący ból sięga od biodra do kolana a ostatnio nawet do stopy.
Jestem pod opieką neurologa ale wizytę mam dopiero w listopadzie.Leki póki co działają, ale nie mogę ich przecięż przyjmować stale.Co robić ?
Mój lekarz rodzinny oglądając wcześniejsze zdjęcie rtg w/w odcinka wspomniała także o sklerotyzacji stawów biodrowo- krzyżowych.