Reklama:

proszę o interpretację wyniku RTG (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-01-2014, 23:48:02

Mam 19 lat robiłam jakies czas temu badanie RTG z powodu Bólu kręgosłupa, byłam u różnych lekarzy wszyscy mówią co innego a żaden tak na prawde nic nie powiedział. Proszę o wytłumaczenie co mi dolega i o co chodzi dokładnie z moim kręgosłupem:
Opis. Lordoza szyjna zniesiona. Trzony kręgów i krążki międzykręgowe prawidłowej wysokości. Dyskretny kręgozmyk przedni C5.
Lordoza lędźwiowa spłycona. Obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L5/S1. Poza tym trzony kręgów i krążki międzykręgowe prawidłowej wysokości. Kręgozmyk przedni L5 I stopnia. Poziome ustawienie kości krzyżowej. Guzki Schmorla trzonów Th12-L3
Wtajemniczona
22-01-2014, 21:23:55

Majka, nie zinterpretuję wyniku, bo nie mam uprawnień lekarskich. Kilka rzeczy by mnie na pewno zaniepokoiło: Lordoza szyjna zniesiona, kręgozmyk przedni C5.
Lordoza lędźwiowa spłycona. Obniżenie wysokości krążka międzykręgowego L5/S1. Kręgozmyk przedni L5 I stopnia. Poziome ustawienie kości krzyżowej. Guzki Schmorla.
Pozytywne jest to: Trzony kręgów i krążki międzykręgowe prawidłowej wysokości.
Na Twoim miejscu wybrałabym się szybko do ortopedy na konsultację. Pewnie nie jest źle, ale jesteś jeszcze bardzo młoda i powinnaś jak najszybciej zacząć rehabilitację poprzez ćwiczenia u bardzo dobrego fizjoterapeuty. Żadne zabiegi, tylko proste, codzienne, żmudne ćwiczenia do końca życia, jeśli nie chcesz doprowadzić swojego kręgosłupa do gorszego stanu, a przede wszystko pozbyć się bólu. Przy nie ćwiczeniu pogorszenie i zalecenie operacji ze strony lekarzy to tylko kwestia czasu.
Dobry fizjoterapeuta nauczy Ciebie jak prawidłowo siedzieć (przy kompie i nie tylko), chodzić, stać, wstawać, kłaść się itp.itd., a przede wszystkim jak i co ćwiczyć do końca życia.
U jakich byłaś lekarzy i co zalecali, jeśli nie wysyłali cie na rehabilitację, to idź do kogoś innego. Koniecznie do dobrego ortopedy specjalizującego się w schorzeniach kręgosłupa.
Jest taki wątek: DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA, tam możesz zadać więcej pytań.
pozdrawiam
Basia
Początkująca
25-01-2014, 08:44:32

Hej, Dzięki za odpowiedz.
Byłam już u kilku lekarzy ale każdy podchodził do tego obojętnie bo młoda i samo przejdzie. Teraz 29.01 mam wizytę w Piasecznie do pani od spraw rehabilitacji o ortopedy. Czy ktoś może wie coś na temat STOCERU w Konstancinie? Jakies opinie? Bo myśle że tak jeszcze ktoś mógłby mi pomóc. Byłam już u Fizjoterapeuty i nie pokazywał mi jak siedzieć przy kompie tylko robił zalecone zabiegi od lekarza...
Pozdrawiam
Maja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: