Reklama:

Proszę o interpretację wyniku rezonansu głowy! (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
05-07-2010, 21:54:24

Opis badania:
W istocie białej obu półkul mózgu, zwłaszcza w środku półowalnym w okolicach ciemieniowych i przy rogach tylnych komór bocznych, widoczne są rozległe obszary hyperintensywne w obrazach T2-zależnych. Poza tym widoczne są drobne ogniska hyperintensywne w istocie białej obu półkul mózgu. Zmian ogniskowych w strukturach tylnej jamy nie stwierdza się. Ciało modzelowate ścieńczałe do ok.2mm w zakresie pnia, ale bez uchwytnych zmian ogniskowych. Patologicznego wzmocnienia kontrastowego nie stwierdza się. Cechy zaniku korowo-podkorowego móżdżku.

Bardzo proszę o wyjaśnienie co to za choroba i co mnie czeka? Czy ten opis można zaklasyfikować pod konkretna jednostkę chorobową? Dodam, że od dawna leczę się na chorobę neurologiczną, o której w opisie nie mam mowy, czyżbym wyzdrowiała?
gość
07-07-2010, 16:57:31

Opisu podanych zmian nie da się zakwalifikować do jednej danej jednostki chorobowej - być może jest to leukoarajoza, mająca charakter rozlanych lub wieloogniskowych zmian, słabo odgraniczonych od otoczenia, zlokalizowanych obustronnie, głównie wokół komór bocznych mózgu, *** się podwyższeniem sygnału czyli hiperintensywnością w obrazach T2-zależnych i sekwencji FLAIR rezonansu magnetycznego i mających podłoże naczyniowe. Jednak nie widząc obrazu, nie znając Pani wieku, występującego schorzenia ani jego przebiegu, nikt nie odpowie Pani na pytanie czy choroba uległa remisji czy nie.
Początkująca
07-07-2010, 18:18:23

Witam! Dziękuje za odpowiedź!

Nie podawałam wszystkich informacji, żeby niepotrzebnie nie sugerować diagnozy. Ale jeśli to konieczne do uzyskania rzetelnej informacji to mam 53 lata i w 20 roku życia zdiagnozowano u mnie SM. Były gorsze momenty (paraliż prawostronny) i lepsze. Obecne odczuwam przede wszystkim zawroty głowy i bóle kolan. Postanowiłam po 33 latach zrobić badania, których wynik przedstawiłam w poprzednim poście, a który został opisany jako

"nietypowe zmiany w przebiegu SM, nie można wykluczyć leukomalacji np. po przebytym w przeszłości zapaleniu mózgu."

Zaczęłam się zastanawiać co mi na prawdę jest i czy przez 30 lat miałam SM czy to były powikłania po innej chorobie i co faktycznie mnie czeka. Co to jest leukomalacja lub z Pani wypowiedzi leukoarajoza?

Bardzo proszę o ponowną wypowiedź w tej sprawie!
Pozdrawiam!
gość
10-07-2010, 19:18:56

Zmiany leukomalacyjne są wynikiem martwicy istoty bialej mózgu o złożonej patogenezie i są generalnie wynikiem przebytych procesów niedotlenieniowo-niedokrwiennych. Ich charakter może być wieloczynnikowy, np. spowodowany niedokrwieniem, zakażeniem, działaniem czynników toksycznych itp.
Trudno powiedzieć jaki charakter mają zmiany uwidocznione w Pani badaniu. Stwardnienie rozsiane diagnozowane jest nie tylko na podstawie obrazu MRI lecz przede wszystkim na podstawie wywiadu chorobowego, przebiegu schorzenia a także badań dodatkowych i wykluczenia innych chorób.
Dobrze byłoby również porównać uwidocznione zmiany w MRI z badaniem poprzednim (jeśli kiedykolwiek było wykonane).
W celu rozwiania wątpliwości proponowałabym umówić się na wizytę do neurologa specjalizującego się w chorobach demielinizacyjnych (koniecznie z pełną dotychczasową dokumentacją medyczną) - np. Poradnia Stwardnienia Rozsianego/Poradnia Chorób Demielinizacyjnych.

Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: