Witam, wczoraj odebrałam wynik badania MR. oto opis:
W badaniu MR uwidoczniono spłycenie lordozy lędżwiowej odcinka L/S.Obniżenie sygnału w sekwencjach T2 zależnych w obrębie tarcz międzykręgowych na poziomach L4/L5 i L5/S1 świadczące o ich zmianach degeneracyjnych. Obniżenie wysokości tarczy L4/L5 i L5/S1.Na poziomie L4/L5 stwierdza się obu boczną dokanałową protruzję tarczy międzykręgowej zwężając światło prawego kanału korzeniowego oraz nieznacznie lewego kanału. Wyrażne cechy ucisku prawego korzenia w obrbie otworu międzykregowego strony prawej.W przyległych częsciach trzonów widoczne są zmiany o typie Modic 1. Na poziomie L5/S1 stwierdza się stan po operacji oraz niewielką centralno-pośrodkową protruzję tarczy międzykręgowej z cechami przerwania pierścienia włóknistego centralnie w odcinku tylnym, powodująca ucisk i modelacje tłuszczu nadtwardówkowego i worka oponowego.Bez cech nawrotowej przepukliny na tym poziomie. Zmiany pooperacyjne w zakresie tkanek miekkich zakręgosłupowych. W okolicy prawego stawu międzykregowego na poziomie L5/S1 widoczny jest dobrze odgraniczony zbiornik o wymiarach 20x15x11 mm o wysokim sygnale w obrazach T1 i T2 zależnych, ulegający wygaszeniu w sekwencjach z saturacją tłuszczu i nie ulegający wzmocnieniu po kontrastowemu, który odpowiada najprawdopodobniej ub ognisku tkanki tłuszczowej. Ogniskowe crchy stłuszczenia mięśni wielodzielnych i prostowników grzbietu na operowanym poziomie. Wtórne zmiany o charakterze zwyrodnieniowego stłuszczenia szpiku w trzonach kręgów S1 S2 S3.
Nic z tego nie rozumiem a wizytę mam w kwietniu może ktoś mi jest w stanie napisać o co tu chodzi?.Zaznaczam że w kwietniu również mam zaplanowany pobyt w sanatorium.