Witam.
Chciałabym bardzo prosić o interpretację mojego wyniku.
Niestety to, co wyczytałam w internecie mnie po prostu zamroziło. Bardzo dziękuję za pomoc.
---------
Badanie MR wykazuje obecność struktury miękkotkanowej zlokalizowanej esktraaksjalnie w tylnym dole czaszki po stronie prawej o przybliżonych wymiarach 2.5 cm TR x 4 cm AP x 2.0 cm CC. W obrazach T1 i T2 zaleznych zmiana ma sygnał płynowy, w sekwencji FLAIR sygnał zmiany jest wyższy niż otaczającego płynu mózgowo-rdzeniowego, a najlepiej jest widoczna w sekwencji 3D FIESTA. Opisywana struktura nie wykazuje cech restrykcji dyfuzji i nie ulega ewidentnemu wzmocnieniu po podaniu środka kontrastowego. Zmiana ściśle wypełnia przestrzeń płynową przymóżdżkową po stronie prawej i ściśle przylega do dolnej powierzchni prawej półkuli móżdżku. Ku dołowi zmiana dochodzi do poziomu otworu wielkiego, ku górze sięga dolnego konara móżdżku po stronie prawej. W jej obrębie widoczne są drobne naczynia. Opisywana zmiana wykazuje efekt w postaci masy ucisku na dolną powierzchnię prawej półkuli móżdżku, która wykazuje niedużą strefę podwyższonego sygnału - obrzęk wazogenny ? glioza na skutek przewlekłego ucisku?
Układ komorowy w normie.
Poza tym widoczna jest płaska przysadka na dnie siodła - zespół pustego siodła.
Niewielkie zgrubienie błony śluzowej w dnie obu zatok szczękowych - przewlekłe zmiany zapalne.
Innych zmian nie wykazano.
R: Obraz zmiany w przestrzeni płynowej przymóżdżkowej po stronie prawej przemawia za zmianą npl. w pierwszej kolejności o typie subependymona lub ependymona. Wskazana konsultacja neurochirurgiczna.