Witam!
Od małego moja siostra leczy sie na sprawy neurologiczne (dziś ma 14 lat). Na poczatku wykryto u niej padaczke, przez chwile okoł 3 lat leczono ja na nia. Ostatnio znow jej problemy powrociły. Na poczatku stwierdzono ze ma znów padaczke, podano jej Depakine ale okazało sie ze ma na nie uczulenie i mozg ma przez to "czkawke", tak powiedzieli lekarze. Co chwile jezdzi na badania ale sprecyzowanej diagnozy nie ma. Jedni mowia ze to migreny (czesto boli ja glowa, przy tym ma dreszcze i drgawki, czasem dretwieja jej konczyny, wtedy wzywamy pogotowie. Inni mowia ze to padaczka ale nie maja dla niej odpowiedniego lekarstwa.
Miala robiony rezonans magnetyczny mozgowia, to opis:
ANGIO-RM MOZGOWIA
Badanie wykonano w sekwencjach GRE-angio tetnicze metoda TOF, oraz i GRE-angio zylne metoda PCA z rekonstrukcja obrazow MIP.
Waska-hypoplastyczna lewa tetnica laczaca tylna. Po za tym obraz angio-RM glownych pni tetnic wewnatrz czaszkowych, zyl mozgowia i zatok opony twardej prawidlowy.
WYNIK BADANIA Rezonans magnetyczny mozgowia
MR GLOWY I KONTRAST IN V.
Badanie wykonano w sekwencjach TSE (T1- ax. przed oraz ax., cor. i sag. po wzmocnieniu kontrastowym), TSE (T2- ax., cor. i sag.) oraz longTR/FLAIR (T2- ax.)
Poszerzona przestrzen plynowa przymozgowa w okolicy czolowej lewej-torbiel pajeczynowkowa o wymiarach okolo 8x21x28 mm.
W placie czolowym lewym-nieco powyzej, podkorowo widoczna drobna (okolo 7x5x3 mm) jamka malacyjna (hyperintensywna w obrazach T2-zaleznych i hypointensywna w obrazach zaleznych T1-zaleznych i FLAIR) nie wzmacniajaca sie po podaniu srodku kontrastowego.
Innych zmian ogniskowych i ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego w obrebie mozgowia nie uwidoczniono. Sygnal istoty bialej i szarej oraz mprfologia kory mozgowej prawidlowe. Cialo modzelowate prawidlowej szerokosci,jednorodne. Uklad komorowy mozgu symetryczny nie poszerzony, bez przemieszczen w lini srodkowej. Przestrzenie plynowe przymozgowe oraz rowki zakretow nieposzerzone.
To wyniki z 26/05/2011
Wczoraj mama znow byla z siostra na RM, opisu nie mam ale powiedziano mamci, ze Eli, mojej siostrze, cyt: "cos tam rosnie"
Prosze Was o pomoc, mamcia jest zalamana, nie wiem jak jej pomoc a lekarze tez niewiele mowia a jesli mowia to nic konkretnego. Ela raz na dwa tyg umiera z bolu glowy. PROSZE O POMOC! co to moze byc?