Reklama:

Prośba w odszyfrowaniu wyniku rezonansu odcinka szyjnego (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
18-09-2020, 11:17:51

Witam, jestem po RM kręgosłupa szyjnego. Z objawów czasem mam bóle głowy, sztywność karku i drętwienie lewej dłoni. Nie trwa to nostop tak napadowo parę dni, czasem spokój z dwa tygodnie i na nowo.
Jestem wystraszona tym opisem, czy można to wyćwiczyć rehabilitacją czy grozi mi operacja? Do jakiego lekarza się z tym wynikiem udać neurolog czy neurochirurg?
wklejam opis badania:
Badanie MR szyjnego odcinka kręgosłupa wykonano w sekwencjach SE/T1, T2, TIRM i spc w płaszczyznach strzałkowych, w sekwencji SE/T2 w płaszczyznach czołowych i poprzecznych.
Grubość warstw 3 mm.
Dane ze skierowania: podejrzenie dyskopatii szyjnej.
Kyfotyczne ustawienie fizjologicznej lordozy szyjnej - szczyt na poziomie tarczy C5/C6
Wysokość trzonów kręgów prawidłowa.
Zmiany zwyrodnieniowe w trzonach kręgów szyjnych, głównie pod postacią konwersji szpiku, również drobne wyostrzenia kostne na ich krawędziach.
Tarcza międzykręgowa C5/C6 o nieco obniżonej intensywności sygnału w sekwencji SE/T2, jak w przypadku zaburzeń uwodnienia - wysokość tarczy zachowana.
Pozostałe tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokości i prawidłowej intensywności sygnału.
Na poziomie C2/C3 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 15 mm - brak cech dyskopatii.
Na poziomie C3/C4 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 12,5 mm - brak cech dyskopatii.
Na poziomie C4/C5 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 12,5 mm - widoczne obwodowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej - bulging do 1 mm.
Na poziomie C5/C6 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 11 mm - widoczna szerokopodstawna tylna wypuklina wpuklająca się dokanałowo na głębokość do 3 mm - zmiana znosi przestrzeń płynową przedrdzeniową uciskając worek oponowy i nieznacznie modelując rdzeń kręgowy (przestrzeń płynowa zardzeniowa zachowana), zwęża zachyłki boczne i przednie części otworów międzykręgowych.
Na poziomie C6/C7 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 12,5 mm - widoczna szerokopodstawna tylna wypuklina wpuklająca się dokanałowo na głębokość do 2 mm - zmiana zwęża przestrzeń płynową przedrdzeniową uciskając worek oponowy, zwęża zachyłki boczne i przednie części otworów międzykręgowych.
Na poziomie C7/Th1 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 14 mm - brak cech dyskopatii.
Kanał kręgowy w pozostałym odcinku prawidłowej szerokości w wym. strzałkowym.
Uwidoczniony odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowej intensywności sygnału.
Dziękuję za pomoc.
gość
15-10-2020, 16:29:58

tylko ty możesz podpisać zgodę na operacje. Dziś nie ma co operować. Co zrobisz?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
Reklama: