Witam, jestem po RM kręgosłupa szyjnego. Z objawów czasem mam bóle głowy, sztywność karku i drętwienie lewej dłoni. Nie trwa to nostop tak napadowo parę dni, czasem spokój z dwa tygodnie i na nowo.
Jestem wystraszona tym opisem, czy można to wyćwiczyć rehabilitacją czy grozi mi operacja? Do jakiego lekarza się z tym wynikiem udać neurolog czy neurochirurg?
wklejam opis badania:
Badanie MR szyjnego odcinka kręgosłupa wykonano w sekwencjach SE/T1, T2, TIRM i spc w płaszczyznach strzałkowych, w sekwencji SE/T2 w płaszczyznach czołowych i poprzecznych.
Grubość warstw 3 mm.
Dane ze skierowania: podejrzenie dyskopatii szyjnej.
Kyfotyczne ustawienie fizjologicznej lordozy szyjnej - szczyt na poziomie tarczy C5/C6
Wysokość trzonów kręgów prawidłowa.
Zmiany zwyrodnieniowe w trzonach kręgów szyjnych, głównie pod postacią konwersji szpiku, również drobne wyostrzenia kostne na ich krawędziach.
Tarcza międzykręgowa C5/C6 o nieco obniżonej intensywności sygnału w sekwencji SE/T2, jak w przypadku zaburzeń uwodnienia - wysokość tarczy zachowana.
Pozostałe tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokości i prawidłowej intensywności sygnału.
Na poziomie C2/C3 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 15 mm - brak cech dyskopatii.
Na poziomie C3/C4 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 12,5 mm - brak cech dyskopatii.
Na poziomie C4/C5 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 12,5 mm - widoczne obwodowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej - bulging do 1 mm.
Na poziomie C5/C6 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 11 mm - widoczna szerokopodstawna tylna wypuklina wpuklająca się dokanałowo na głębokość do 3 mm - zmiana znosi przestrzeń płynową przedrdzeniową uciskając worek oponowy i nieznacznie modelując rdzeń kręgowy (przestrzeń płynowa zardzeniowa zachowana), zwęża zachyłki boczne i przednie części otworów międzykręgowych.
Na poziomie C6/C7 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 12,5 mm - widoczna szerokopodstawna tylna wypuklina wpuklająca się dokanałowo na głębokość do 2 mm - zmiana zwęża przestrzeń płynową przedrdzeniową uciskając worek oponowy, zwęża zachyłki boczne i przednie części otworów międzykręgowych.
Na poziomie C7/Th1 wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi 14 mm - brak cech dyskopatii.
Kanał kręgowy w pozostałym odcinku prawidłowej szerokości w wym. strzałkowym.
Uwidoczniony odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowej intensywności sygnału.
Dziękuję za pomoc.