Reklama:

Prośba w interpretacj wyników MR kręgosłupa lędźwiowego (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
18-11-2015, 09:32:11

Witam.
Cierpię na dość ostre bóle (rwa kulszowa), ostatnio boli mnie już od ok 2-3 miesięcy. Na początku ledwo się ruszałem, teraz jest troszkę lepiej - ale nie przechodzi. Stąd decyzja o MR.
Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego w sekwencji TSE, TRIM w obrazach T1, T2 - zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Zachowana lordoza L-S. Wada rozwojowa pod postacią niewielkiego zmniejszenia trzonu L4 i L5. Hyppoplazja krążka m-k L4/L5, bez cech bloku kostnego. Zniekształcenie łuku L5 z hypoplazją wyrostka kolczystego L5. Wysokość trzonów kręgowych zachowana. Zaostrzenia zwyrodnieniowe krawędzi trzonowych L, głównie L3/ L4. Sygnał ze szpiku kostnego prawidłowy.
Dehydratacja zwyrodnieniowa krążków m-k L3/L4 i L5/S1, niewielkie obniżenia wysokości w/w krążków.
L2/L3 niewielka uogólniona wypuklina bulging krążka m-k.
L3/L4 większego stopnia uogólniona wypuklina krążka m-k z tylno-lewoboczną przepukliną typu protruzji i niewielką szczeliną pęknięcia pierścienia włóknistego lokalnie. Węższy worek oponowy do 9mm AP.
L4/L5 bez zmian dyskopatycznych.
L5/S1 niewielka uogólniona wypuklina krążka z niewielką płaską tylno-lewoboczną przepukliną typu protruzji. Spłycenie zachylków otworów m-k, przyleganie do lewego korzenia S1.
L4/L5 i L5/S1 węższy worek oponowy do 9mm w wymiarze AP. Niewielkiego stopnia przewężenie zachyłków otworów m-k L3/L4, L5/S1.
Modelowanie worka oponowego L-S, zmniejszenie rezerwy płynowej pajęczynówki L-S.
Rdzeń kręgowy pogranicza Th/ L i stożek końcowy bez zmian ogniskowych o zachowanej intensywności sygnału.
Początkująca
05-03-2016, 18:09:20

Witam wszystkich serdecznie
Czy ktos wie jak to jest po opracji z grupa inwalidzka?czy komisja przyznaje ?jest tu ktos taki ?ja mam caly czas lekka grupe...a jak uzyskac dofinansowanie na zakup kolnierza skoro ma sie grupe....ktos pomoze?
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: