Reklama:

Prośba o zinterpretowanie wyników EEG (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
18-01-2010, 12:51:54

Na tle niezmienionej czynności podstawowej, w czasie HV we wszystkich odprowadzeniach rejestrują się napadowo po kilka i grupami fale wolne o częst. 3,5-4 Hz i napięciu do 100mkV oraz fale ostre. Max zmian w odprowadzeniach z przednich części mózgu.

Wnioski: Zapis EEG wrażliwy na HV, wykazuje uogólnione zmiany napadowe z max w odprowadzeniach z przednich części mózgu.

Badanie było robione 13 stycznia, dziś dostałam wynik.
Skierowano mnie na to badanie ponieważ od dłuższego czasu mam b. silne bóle głowy a niekiedy zawroty.

Bardzo się martwię a wizytę mam zaplanowaną dopiero na 27 lutego. Liczę na rzetelną pomoc.

Pozdrawiam
gość
20-01-2010, 14:34:20

Jak wspominałam wielokrotnie, badanie EEG jest badaniem pomocniczym i może być interpretowane jedynie w powiązaniu do wywiadu chorobowego (rodzaj bólów głowy, czas trwania, objawy towarzyszące, czynniki prowokujące, itp), stanu klinicznego pacjenta oraz innych badań dodatkowych (w tym przede wszystkim badania obrazowego głowy).
W przypadku bólów głowy nie jest badaniem podstawowym. U badaniu EEG u 10-20 % populacji mogą wystepować różne mniejsze lub większe nieprawidłowości zapisu. Dlatego dokładnej interpretacji musi dokonać prowadzący lekarz, który Panią zbadał i zebrał dokładny wywiad chorobowy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: