Reklama:

Prośba o wypełnienie ankiety - ocena jakości życia po amputacji kończyn dolnych (3)

Forum: Niepełnosprawność

gość
22-11-2011, 19:09:46

Szanowni Państwo, poniższa ankieta jest częścią pracy magisterskiej, a pytania w niej zawarte mają na celu zaznajomienie się z sytuacją życiową osób po odjęciu kończyn dolnych. Kwestionariusz jest anonimowy, a informacje w ten sposób uzyskane zostaną wykorzystane wyłącznie do celów naukowych. W kwestionariuszu pytani są Państwo o to jak odczuwają swój obecny stan zdrowia oraz jakość dotychczas prowadzonego życia. Rzetelne i szczere udzielanie odpowiedzi pozwoli lepiej określić potrzeby osób doświadczających takich problemów zdrowotnych jak Państwo. Z góry dziękuję Państwu za poświęcony na wypełnienie ankiety czas i okazaną życzliwość.
ania12m19
Link do ankiety:
http://moje-ankiety.pl/respond-16078/sec-kiNOEVpk.html
gość
23-11-2011, 06:01:23

Treść zablokowana przez moderatora

gość
21-12-2011, 22:39:07

Niestety ja nie mam zamiaru uzupełniać ankiet.Ja nie wiem czym one mają służyć i jakie treści naprawdę zawierają:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Przepukliny w odcinku piersiowym
Drodzy, szukam ratunku moja mama ma przepukliny krążków na odcinkach od TH3 do TH9, które uciskają na worek oponowy. Mama jest silną kobietą z dużym progiem bólowym, ale to co przeżywa w przypadku kręgosłupa to istne tortury. Byłyśmy u wielu specjalistów i żaden nie chce się podjąć operacji na tym odcinku. Lekarze dają mamie 30 procent szans na to, że będzie chodzić po takiej operacji. Mama ma paraliże, niedowłady nóg i problemy z układem moczowym, więc i tak skazana jest na życie w fotelu. Jesteśmy z Torunia, proszę jeśli macie jakieś dobre rady to będę dozgonnie wdzięczna bo nie wiem już co robić. Mamy dobrego fizjoterapeutę, ale jest to chwilowa ulga nie przynosząca realnej poprawy. Co robić, gdzie szukać pomocy? Załączam opis rezonansu.
gość
Zmiana w okolicy kregoslupa ls
Witam, borykam sie z bolem kregoslupa ls. Jestem po rezonansie. Ciekawi mnie zaznaczona za zdjęciu zmiana. Mozna prosic o informacje czy to cos istotnego? Dołączam opis: Spłycenie lordozy lędźwiowej. Zmiany zwyrodnieniowe krążka mk. na poz. L5-S1, z obniżeniem wysokości i sygnału; zwyrodnienie trzonów typu Modic I. Na poz. L1-L5 niewielkie tylne uwypuklenie krążków mk. Na poz. L4-L5 kanał kręgowy zwężony do 13,3mm w wym. strzałkowym. Na poz. L5-S1 centralno-lewoboczna przepuklina krążka mk. wlk. 4,8mm z modelowaniem worka oponowego, spłyceniem lewego zachyłka bocznego i wpuklaniem się do lewego otworu m-kręgowego. Kanał kręgowy zwężony do 12,2mm w wym. strzałkowym. Na pozostałych poziomach obraz prawidłowy. Kanał kręgowy bez cech stenozy. Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych.
gość
Operacja szyjnego
Ktoś miał zabieg w Konstancinie ,i jakie efekty ?
gość
Dyskopatia szyjna z objawami neurologicznymi
Witam. Ok 8 tygodni temu miałem epizod z nagłym bólem i sztywnością szyi(wcześniej zdarzały się, ale ustępowały w ciągu tygodnia), jednak tym razem powrót do względnej sprawności zajął ok 2 tygodnie, a pozostał lekki ucisk i słyszalny dźwięku przy kręceniu szyją. Od 3-4 tygodni zaczynam mieć objawy neurologiczne, z początku to było delikatne uczucie ciepła w jednej dłoni, tydzień później zdecydowanie bardziej wyczuwalne uczucie ciepła i uczucie zmęczenia już w obu dłoniach, po kolejnym tygodniu delikatne mrowienie, dzisiaj pierwszy raz miałem silne mrowienie przy wstawaniu z łóżka(przy ziewnięciu przy którym spięły mi się mięśnie szyi poczułem w obu dłoniach jak bym uderzył się w łokcie), wszystkie te objawy występują przy poruszaniu głową, więc jestem 99% pewien że to to. Od ok tygodnia przyjmuję niesteroidowe leki przeciwzapalne przepisane przez ortopedę, w tej chwili czekam na MRI żeby potwierdzić na 100% diagnozę, ale niestety to trwa, a objawy eskalują szybko. Nie mam z kim o tym rozmawiać(kolejna wizyta u lekarza z wynikami MRI za 2 tygodnie, jedyna osoba którą znam, a która przechodziła to samo miała kilka miesięcy między delikatnym a silnym mrowieniem, u mnie to tydzień), a boję się o moje zdrowie, czy nie skończę na wózku jeszcze zanim zacznie się leczenie. Pytanie czy przy kolejnych objawach(jakich, niedowład, paraliż?) nie powinienem zgłosić się na SOR? Czy przy ewentualnym niedowładzie/paraliżu jest możliwe późniejsze przywrócenie sprawności? Czy przy takich objawach i szybkości ich postępowania jakiej teraz doświadczam jest jeszcze szansa , że leczenie farmakologiczne i fizjoterapia przyniosą efekt?
Reklama: