witam!
własnie jestem po rezonansie i oto opis:
Badanie MRI odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonane w sekwencji TSE w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyźnie strzałkowej, czołowej i poprzecznej sekwencji STIR wykazuje obniżenie intensywności sygnału z krążka międzykręgowego na poziomach L4-L5 i L5-S1 w obrazach T2 zależnych co przemawia za degeneratywnymi zmianami.
Na poziomie L1-L2 stwierdza się centralną protruzję krążka międzykręgowego z uciskiem worka oponowego, bez ucisku korzeni. otwory międzykręgowe niezwężone.
Na poziomie L4-L5 stwierdza się zwężenie przestrzeni międzykręgowej z centralno-lewostronną przepukliną krążka międzykręgowego na głębokość 4mm z uciskiem worka oponowego i lewego korzenia nerwowego. Lewy otwór międzykręgowy zwężony, korzeń uciśnięty.
Na poziomie L5-S1 stwierdza się centralną protruzję krążka międzykręgowego z cechami ucisku worka oponowego. Otwory międzykręgowe nieco zwężone, korzenie wolne.
Na pozostałych poziomach nie stwierdza się wypadania krążków międzykręgowych do kanału kręgowego.
Intensywność sygnału ze stożka i ogona końskiego prawidłowa.
Mieszkam w Irlandii, jednak szybciej i taniej bylo zrobic badanie w Polsce. Nie mialam okazji odwiedzic lekarza, zeby wytlumaczyl mi co dalej. Czytam fora i coraz bardziej sie nakręcam. W tym tygodniu mam wizyte u irlandzkiego lekarza, jednak obawiam się, ze bedzie mi wciskał leki p/bólowe. One uśmierzają ból na kilka godzin. Co robić? Decydować się na operację? Czy może jest szansa na naprawienie zdrowia przez fizykoterapię? Niestety czekam na operację wymiany stawu biodrowego i to dodatkowo uniemożliwia mi ruch:( Jedno i drugie powoduje, że przestaję chodzić, nie mogę leżeć... Jestem zmęczona bólem. Proszę o przedstawienie mi mojej sytuacji. z gory dziekuję i pozdrawiam
Ewa