Reklama:

prośba o wyjaśnienie (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-05-2011, 20:48:29

witam!
własnie jestem po rezonansie i oto opis:
Badanie MRI odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonane w sekwencji TSE w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyźnie strzałkowej, czołowej i poprzecznej sekwencji STIR wykazuje obniżenie intensywności sygnału z krążka międzykręgowego na poziomach L4-L5 i L5-S1 w obrazach T2 zależnych co przemawia za degeneratywnymi zmianami.

Na poziomie L1-L2 stwierdza się centralną protruzję krążka międzykręgowego z uciskiem worka oponowego, bez ucisku korzeni. otwory międzykręgowe niezwężone.

Na poziomie L4-L5 stwierdza się zwężenie przestrzeni międzykręgowej z centralno-lewostronną przepukliną krążka międzykręgowego na głębokość 4mm z uciskiem worka oponowego i lewego korzenia nerwowego. Lewy otwór międzykręgowy zwężony, korzeń uciśnięty.

Na poziomie L5-S1 stwierdza się centralną protruzję krążka międzykręgowego z cechami ucisku worka oponowego. Otwory międzykręgowe nieco zwężone, korzenie wolne.
Na pozostałych poziomach nie stwierdza się wypadania krążków międzykręgowych do kanału kręgowego.

Intensywność sygnału ze stożka i ogona końskiego prawidłowa.

Mieszkam w Irlandii, jednak szybciej i taniej bylo zrobic badanie w Polsce. Nie mialam okazji odwiedzic lekarza, zeby wytlumaczyl mi co dalej. Czytam fora i coraz bardziej sie nakręcam. W tym tygodniu mam wizyte u irlandzkiego lekarza, jednak obawiam się, ze bedzie mi wciskał leki p/bólowe. One uśmierzają ból na kilka godzin. Co robić? Decydować się na operację? Czy może jest szansa na naprawienie zdrowia przez fizykoterapię? Niestety czekam na operację wymiany stawu biodrowego i to dodatkowo uniemożliwia mi ruch:( Jedno i drugie powoduje, że przestaję chodzić, nie mogę leżeć... Jestem zmęczona bólem. Proszę o przedstawienie mi mojej sytuacji. z gory dziekuję i pozdrawiam
Ewa
gość
29-05-2011, 23:54:45

Witaj Ewa, masz przepukline dyskow, czyli jadra miazdzystego wewnatrz dyskow. Ja mam takie same problemy nie poddalam sie operacji, jest do wyboru albo nukleoplastyka albo endoskopia poczytaj nie bede przepisywac, fajnie napisany artykul , wszystko jasno i zrozumiale.http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowie/.Jest to artykul pod tytulem kregoslup nie musi bolec.Ja chodze do chiropractic, nastawia mi te wylazace dyski, ale od dzwigania znowu wylazai tak wkolko. Dostalam zastrzyk z kortyzonu ale niewiele pomogl. Ja nie kwalifikuje sie do wymiany dyskow na cage, ale w wielu przypadkow wyrzucaja zuzyty i wstawiaja metalowy.Dobrze ze jestes tutaj ja nie mam wielu znajomych z ktorymi moglabym podyskutowac o kregoslupie a zdrowy chorego nie zrozumie.Kiedy masz wizyte u lekarza , czy mieszkasz w Glasgow, zawsze to blisko na pogotowie jesli polamie Ciebie , czy mozemy pisac tutaj czy na E- mail? pozdrawiam serdecznie i trzymaj sie Jadwiga.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: