Reklama:

Prośba o poradę. Wypadek w pracy, kraniotomia i kraniektomia. (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
10-12-2023, 17:00:25

Dzień dobry,

Dnia 17 kwietnia br. miałem bardzo poważny wypadek w pracy ( Austria ) gdzie na skutek niezabezpieczonego terenu wpadłem do kanału uderzając m.in tyłem głowy w kant betonowy. Następnie zabrano mnie helikopterem do szpitala i wykonano TK głowy . Następnego dnia również wykonano kolejne TK a w środe ( 19.04 ) przetransportowano mnie do szpitala, który głownie zajmował się rehabilitacją. W pierwsza noc w nowym szpitalu dostałem paraliżu, objawu Babińskiego i wylewu krwi do mózgu. Następnie przetransportowano mnie ponownie do pierwszego szpitala ( gdzie była neurologia ) i wykonano pierwszą operacje i rownież wprowadzono w śpiączkę farmakologiczną. Kilka dni póżniej wykonano kolejną operację . FInalnie powróciłem do " w miarę " dobrego stanu zdrowia. Również chciałbym dodać, że w dniu przepisania mnie do innego szpitala traciłem świadomość i nie byłem na tyle komunikatywny co w poprzednich dniach. Piszę tutaj do Państwa z prośbą o ocenę wyników TK z dnia wypadku i dzień po ponieważ zastaniam się czy procedury szpitalne, które dotykały mnie bezpośrednio były prawidłowe. Chronologia wydarzeń wyglądała mniej więcej tak :

Poniedziałek 17.04 - wypadek ok. 16:15 , transport do szpitala , badanie TK ok. 18:00
Wtorek 18.04 - badanie TK ok. 9:00
Środa 19.04 - brak badań, transport do innego szpitala ok. 14:00
Czwartek 20.04 - ok. 5:00 wylew krwi do mózgu, transport do pierwszego szpitala .

Poniżej dołączam opisy TK.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Początkujący
10-12-2023, 17:01:32

Wyniki 18.04
Początkujący
10-12-2023, 17:03:40

Wyniki przesyłam teraz w formie tekstowej : 17 kwietnia

Wyniki
Historia: Upadek z wysokości 5 metrów. RQW tył głowy.
Pytanie ogólne: Proszę wykluczyć krwawienie lub złamanie.

CT czaszki i twarzy, wykonane 17 kwietnia 2023 o godzinie 18:11 - zlecono: CT czaszkowo-mózgowy

TK kręgosłupa szyjnego, wykonane 17 kwietnia 2023 o godzinie 18:21
Odkrycie:
SAH lewy czołowo-skroniowy.
Złamanie czaszki podstawowo w kości potylicznej po obu stronach z promieniowaniem do komórek wyrostka sutkowatego po stronie lewej i nagromadzeniem powietrza wewnątrzczaszkowo po lewej stronie w okolicy zatoki esicy, w kanale szyjnym i tkankach miękkich na lewą stronę potyliczną i lewą stronę przygardłową.
Inaczej nic nadzwyczajnego.

Informacje o dawce całkowitej dla badania radiologicznego: DLP 1584,72 mGy.cm Deff 4,55 mSv zgodnie z ICRP103

Wyniki
Wywiad: W tomografii komputerowej od godz. 18.00 z wątpliwościami. Powietrze w lewej zatoce esowatej w Z.n. Upadek z wysokości 5 metrów z klinicznym tyłem głowy typu RQW.
Pytanie ogólne: Prośba o wykonanie CTA żylnego, w tym cCT, o godzinie 22:00 w celu wykluczenia zakrzepicy żył zatokowych. Progresywny powietrze? Krwawienie postępujące?
Dziękuję!

Badanie wewnątrzczaszkowe CT CTA, wykonane 17 kwietnia 2023 o godzinie 21:54 - zlecone: CT angiografia CT
Odkrycie:
W porównaniu z dzisiejszym badaniem wstępnym, tymczasowe rozgraniczenie dyskretnego podtwardówkowego zbioru krwi wzdłuż sierpu czołowego mózgu.
Nowo wytyczone najmniejsze krwotoki stłuczeniowe zlokalizowane korowo i podkorowo po lewej stronie czołowo-podstawnej.
Niezmieniony mały krwotok podpajęczynówkowy po lewej stronie czołowo-skroniowej.
Nowo wykryte nagromadzenie płynu w komórkach wyrostka sutkowatego po lewej stronie.
W pozostałych przypadkach wyniki są spójne i nie stwierdza się wzrostu akumulacji powietrza wewnątrzczaszkowego.

TK czaszkowo-mózgowy, wykonane 17 kwietnia 2023 o godzinie 22:04
Odkrycie:
Informacje o dawce całkowitej dla badania radiologicznego: DLP 1240,49 mGy.cm Deff 3,56 mSv zgodnie z ICRP103

Technika: CTA żylne po podaniu 70 ml środka kontrastowego.

Brak kontrastu w zatoce esowatej po stronie lewej, prawdopodobnie na skutek ucisku przez nagromadzenie powietrza zewnątrzoponowego i prawdopodobnie także nagromadzenie krwi w okolicy złamania lewej potylicy.
Poza tym wyniki prawidłowe, z prawidłową wizualizacją pozostałych zatok.

10-12-2023, 17:04:59

18 kwietnia

Wyniki
Historia: Dostępne badania przed tomografią komputerową, zakrzepica zatok, SAH
Pytanie ogólne: Kontrola natywna CT, zwiększone krwawienie?

CT czaszkowo-mózgowy, wykonane 18 kwietnia 2023 o godzinie 8:13
Odkrycie:
W dniu 17 kwietnia 2023 roku narastające krwawienie pozaosiowe w okolicy czołowo-podstawnej lewej o szerokości do ok. 6 mm – nast. 10 zdjęcie 15
Nieznacznie narastający obrzęk lewego czołowo-podstawnego z utrzymującym się małym krwawieniem korowym do podkorowym po stłuczeniu po lewej stronie czołowo-podstawnej.
Lekko zanikający podtwardówkowy zbiór krwi wzdłuż przedniego sierpa mózgowego.
Obszernie wchłonięty krwotok podpajęczynówkowy po lewej stronie czołowo-skroniowej.
W przeciwnym razie ustalenia są spójne.
Głównie zewnątrzoponowe nagromadzenie powietrza w okolicy zatoki esowatej po stronie lewej ze złamaniem potylicznym typu bds z promieniowaniem do komórek wyrostka sutkowatego po stronie lewej i gromadzeniem się płynu w komórkach wyrostka sutkowatego po stronie lewej.

Wyniki
Historia: Dostępne badania przed tomografią komputerową, zakrzepica zatok, SAH
Pytanie ogólne: Proszę dodać CTA + fazę żylną w przypadku wysokiego stopnia jako dodatek do właśnie przeprowadzonej kontroli CCT. Zwłaszcza zakrzepica żył zatokowych

CT CTA wewnątrzczaszkowe, wykonane 18 kwietnia 2023 o godzinie 8:45 - zlecone: CT czaszkowo-mózgowe
Odkrycie:
Informacje o dawce całkowitej dla badania radiologicznego: DLP 425,99 mGy.cm Deff 1,20 mSv zgodnie z ICRP103

Bez zmian w stosunku do badania wstępnego z dnia poprzedniego:
Brak kontrastu w zatoce esowatej po stronie lewej i niezmienne nagromadzenie powietrza na jej biegu do żyły szyjnej wewnętrznej po stronie lewej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: