Reklama:

Prośba o interpretację wyników (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
15-01-2014, 16:17:07

Witam serdecznie,
przeczytałam wiele wpisów na tym forum, wiele się dzięki nim dowiedziałam. Dzisiaj odebrałam wyniki rezonansu, mam prośbę o pomoc w interpretacji wyników. Na razie nie ma zapisów do mojego lekarza, więc trochę się martwię:)
Na poziomie C3-C4 i C4-C5 tylna szerokopodstawna wypuklina krążka międzykręgowego.
Na poziomie C5-C6 tylna centralno prawoboczna szerokopodstawna przepuklina krążka międzykręgowego uciska worek oponowy i redukuje szerokość przedniej rezerwy płynowej i uciska rdzeń kręgowy. Przepuklina wypełnia prawy zachyłek boczny i prawy otwór międzykręgowy - uciska prawy korzeń C6.
na tym poziomie widoczna jest również przepuklina krążka międzykręgowego uwypuklająca się w obręb podstawy lewego zachyłka bocznego - może przemieszczać lewy korzeń C6.
Objawy uciskowe nasilają wytwórcze zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów.
Na poziomie C6-C7 prawoboczna przepuklina krążka międzykręgowego uwypuklająca się do prawego zachyłka bocznego - może przemieszczać i uciskać lewy brzuszny korzeń C7.
Na koniec:
Wytwórcze zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów, zmiany dominują na poziomie dyskopatii.
Czy ktoś z Was jest w stanie rozszyfrować ten opis?
Dziękuję bardzo:)
Aga
Forumowiczka
15-01-2014, 18:33:24

Agula, Jeżeli oczekujesz wyjaśnienia pojęć użytych w opisie to spróbuję Ci pomóc.
Dysk składa się z pierścienia włóknistego, który otacza gąbczaste jądro miażdżyste.
Wypuklina to stan kiedy w pierścieniu włóknistym dochodzi do pęknięcia i jądro miażdżyste wpukla się w tę osłabioną strukturę powodując wybrzuszenie, które uciska struktury nerwowe.
Przepuklina to kolejny etap postępu dyskopatii kiedy dochodzi do przerwania ciągłości pierścienia włóknistego i wydostawania się masy jądra miażdżystego.
Rdzeń kręgowy otoczony jest ochraniającym workiem oponowym wypełnionym płynem mózgowo-rdzeniowym.
U Ciebie wypadająca masa dyskowa spowodowała brak tej warstwy ochronnej i ucisk rdzenia.
Między trzonami kręgowymi znajdują się otwory przez, które wychodzą nerwy. Uszkodzony dysk uciska również nerwy.
Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze to osteofity(wyglądają jak sople)narastające na krawędź trzonu.
Mam nadzieję, że ten obrazowy opis pozwoli Ci lepiej zrozumieć problem.
Jeżeli masz objawy neurologiczne w postaci drętwienia, zaburzeń czucia, osłabienia siły mięśniowej w pierwszej kolejności udaj się na konsultację neurochirurgiczną.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
18-01-2014, 21:47:56

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Dziękuję tak późno bo sporo się wydarzyło przez te kilka dni. Dostałam się do lekarza i za tydzień będę już po operacji. Jestem w lekkim szoku, który zapijam teraz lekkim winem. To oczywiście zalecenie lekarza:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: