Witam. Jestem bardzo przemęczona i obolała, nieraz ciężko mi po prostu wstać z łóżka. Możecie coś więcej powiedzieć na wynik mojego badania, jakaś rehabilitacja, zabiegi fizykalne pomogą? Możecie polecić dobrego lekarza z kujawsko-pomorskiego (oczywiście prywatna wizyta), który mógłby na to zaradzić? Pozdrawiam
Badanie wykonano w sekwencjach SE, TSE w czasach t1, t2 zależnych, STIR, w płaszczyźnie strzałkowej i poprzecznej.
Zniesiona lordoza lędźwiowa. Cechy dehydratacji krążków mk w odcinku badanym z obniżeniem ich wysokości. Zmiany zwyrodnieniowe blaszek granicznych. Drobne osteofity na krawędziach trzonów. Przepukliny dotrzonowe.
Na poziomie L3/L4 uwypuklenie krążka mk. Wymiar strzałkowy worka oponowego 8 mm.
Na poziomie L4/L5 niewielka szerokopodstawna centralna przepuklina krążka mk. Pogrubiałe więzadła żółte. Zwężenie zachyłków. Wymiar strzełkowy worka oponowego 9mm.
Na poziomie L5/S1 szerokopodstawna centralna przepuklina krążka mk. Pogrubiałe więzadła żółte. Zwężenie zachyłków i otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy worka oponowego 8mm.
Rdzeń kręgowy w zakresie stożka bez zmian ogniskowych.