Reklama:

Prośba o interpretację EEG (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
26-12-2009, 19:55:27

Witam
Zaobserwowałem, że u mojego dziecka od pewnego czasu pojawiły się stany "zamyślenia". Polega to na tym, że podczas wykonywanej czynności dziecko nagle zaczyna wpatrywać się w jeden punkt. Trwa to kilka sekund, ale bardzo nas to zaniepokoiło. Dostalismy skierowanie na EEG. Wynik EEG prezentuję poniżej. Mam prośbę o interpretację wyniku a także pytanie, czy na wynik EEG mogą mieć wpływ czynniki zewnętrzne (mama na polecenie lekarza trzymała cały czas pierś w buzi dziecka, tzw artefakty lub też to, że dziecko było bardzo niewyspane aby mogło zasnąć podczas badania) Mam też pytanie, czy w wypadku złego wyniku EEG badanie takie powinno się powtórzyć czy tez jeden wynik upoważnia już do postawienia diagnozy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opis badania EEG:

Wiek pacjenta: 1 rok 3 miesiące 21 dni

Opis badania

Zapis wykonano w okresie snu fizjologicznego.

Zapis zróżnicowany przestrzennie.

Na tle nieregularnej czynności podstawowej należnej dla wieku, modyfikowanej czynnością szybką, występują we wszystkich odprowadzeniach z tendencją do napadowości, serie średnio i wysokonapięciowych fal thetta 4-7/sek, delta 2-3/sek, typowych i nietypowych fal ostrych oraz zespołów nietypowej fali ostrej z falą wolną, w obrębie wrzecion snu i poza nimi.
Cechy bioelektryczne snu zachowane, wrzeciona snu okresowo wysokonapięciowe.

Orzeczenie:

Zapis może przemawiać za uogólnionymi zmianami o charakterze napadowym
Wskazana dalsza kontrola zapisu.
gość
29-12-2009, 17:47:48

Na zapis EEG wpływ może mieć bardzo wiele czynników. EEG u małego dziecka wykonuje się podczas snu. Jeżeli jak Pan wspomina, istniały czynniki mogące zakłócać wykonanie badania, może być konieczne powórzenie zapisu. Przed wizytą u konsultującego neurologa dziecięcego, dobrze byłoby (jeśli to możliwe) nagrać kamerą lub nawet telefonem komórkowym występujący napad zaburzeń świadmości, co będzie bardzo pomocne w postawieniu właściwej diagnozy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: