Reklama:

Prośba o interpretacja wyniku badania EEG (3)

Forum: Padaczka

gość
31-10-2012, 20:13:37

Witam serdecznie
Dzisiaj odebrałam wyniki EEG. Bardzo proszę o ich interpretacje. podejrzewa się u mnie padaczkę ( na przestrzeni 8 lat miałam 3 ataki z drgawkami i utratą przytomności) Do tej pory nie brałam leków, jednak 2 tyg temu miałam trzeci atak>
OPIS EEG
Czynność podstawowa EEG o prawidłowej organizacji przestrzennej, w odprowadzeniach cp utworzona z fal alfa 10-12 Hz o amplitudzie 50 uV oraz grup i serii niskonapięciowego rytmu beta.
Rz obecna.
Na tym tle w okolicach skroniowych rejestruje się dość liczne fale theta 6.5- 7Hz o ampl. niewyróżniającej się od tła, zmiany niekiedy wykazują tendencję do uogólnienia lub uogólniają się, rejestruje się nieliczne fale 5-6 Hz, jednorazowo uogólnione wyładowanie tych fal o ampl. do 90uV, niekiedy w zestawieniu z falą ostrą. Ponadto w odprowadzeniach skroniowo-ciemnieniowych-potylicznych z przewagą okolicy tylnoskroniowej po stronie prawej rejestruje się dość liczne fale ostre. Hyperwentylacja i fotostymulacja nie aktywują EEG.
ORZECZENIE
Zmiany w okolicach skroniowych z tendencją do uogólniania i uogólnione, pod postacią fal theta oraz fal ostrych w odprowadzeniach skroniowo- ciemienio- potylicznych z przewagą okolicy tylnoskroniowej po stronie prawej na tle zachowanej czynności podstawowej. Czy to oznacza, że mam padaczkę i będę musiała brać leki?
Bardzo dziękuje za pomoc.
Monika
Początkująca
07-11-2012, 20:05:31

Wiesz Moniko,ja lekarzem nie jestem,jak żaden urzytkownik i nikt nie przetłumaczy Ci dokładnie o co w tym chodzi. Powinnaś udać się z tym do lekarza. Ale jak na moje oko,napewno dostaniesz leki p/padaczkowe poniewać zapis EEG jest nieprawidłowy. Nie chcę Cię straszyć pisząc "tak masz padaczke",ale niestety Twoje wyniki nie wyszły dobrze i po tym co opisałaś na początku wnioskuje że powinnaś się leczyć na epilepsje. Co nie oznacza końca świata.Ja z tą chorobą jakoś żyje od ponad roku ; ) Życze powodzenia,pozdrawiam i w razie pytań pisz śmiało ; )
gość
17-10-2014, 10:28:43

witam ja tez choruje na padaczke nabyta od 7 roku zycia a mam juz 34 lata z ta choroba da sie zyc u mnie ataki pojawiaja sie 4 razy do roku czasem wiecej różnie urodziłam 4 dzieci i wszystkie sa zdrowe.Powinnas zgłosic sie do neurologa i on zadecyduje jakie leki ci przepisac pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: