Witam serdecznie
Dzisiaj odebrałam wyniki EEG. Bardzo proszę o ich interpretacje. podejrzewa się u mnie padaczkę ( na przestrzeni 8 lat miałam 3 ataki z drgawkami i utratą przytomności) Do tej pory nie brałam leków, jednak 2 tyg temu miałam trzeci atak>
OPIS EEG
Czynność podstawowa EEG o prawidłowej organizacji przestrzennej, w odprowadzeniach cp utworzona z fal alfa 10-12 Hz o amplitudzie 50 uV oraz grup i serii niskonapięciowego rytmu beta.
Rz obecna.
Na tym tle w okolicach skroniowych rejestruje się dość liczne fale theta 6.5- 7Hz o ampl. niewyróżniającej się od tła, zmiany niekiedy wykazują tendencję do uogólnienia lub uogólniają się, rejestruje się nieliczne fale 5-6 Hz, jednorazowo uogólnione wyładowanie tych fal o ampl. do 90uV, niekiedy w zestawieniu z falą ostrą. Ponadto w odprowadzeniach skroniowo-ciemnieniowych-potylicznych z przewagą okolicy tylnoskroniowej po stronie prawej rejestruje się dość liczne fale ostre. Hyperwentylacja i fotostymulacja nie aktywują EEG.
ORZECZENIE
Zmiany w okolicach skroniowych z tendencją do uogólniania i uogólnione, pod postacią fal theta oraz fal ostrych w odprowadzeniach skroniowo- ciemienio- potylicznych z przewagą okolicy tylnoskroniowej po stronie prawej na tle zachowanej czynności podstawowej. Czy to oznacza, że mam padaczkę i będę musiała brać leki?
Bardzo dziękuje za pomoc.
Monika