Chcialabym poprosic o interpretacje wynkiu badania eeg w czuwaniu mojej 10letniej corki. Termin u neurologa jest bardzo odlegly, a ja niewiele zrozumialam z tego co tam zostalo napisane. Sformulowanie, kore bylam w stanie zrozumiec to: znaczne zmiany prawostronne.. po prostu mnie przerazilo i umieram ze strachu, ze to moze byc cos powaznego. Niestety sama wychowuje corke, a niedawno stracilam prace i nie stac mnie na prywatna wizyte, a do czasu umowionej wizyty w przychodni dostane zawalu majac w glowie najczarniejsze mysli. Dlatego zwracam sie z prosba na forum.
Bede bardzo wdzieczna za interpretacje podanych ponizej wynikow.
OPIS BADANIA
W tylnych okolicach mozgu dominuje po stronie lewej obfita nieregularna czynnosc alfa 9-10 Hz o ampl. do 40mcV, szerzaca sie na sasiednie odprowadzenia lewostronne, z obfitsza przodoglowiu niskonapieciowa czynnoscia beta. Po stronie prawej dominuje czynnosc delta 3 Hz, przewaznie w regularnych seriach o ampl. do 180 mcV, mniej liczna jest czynnosc theta 4 Hz o nizszym woltazu. Reakcja zatrzymania prawidlowo wyrazona, wygaszarowniez powyzsza czynnosc delta. Podobnie zachowuje sie zapis w czasie fotostymulacji, natomiast w czasie hiperwentylacji zlokalizowana czynnosc delta zwieksza rozprzestrzenienie w odprowadzeniach prawostronnych.
ORZECZENIE
Znaczne zmiany prawostronne, zwlaszcza w prawej okolicy tylnoskroniowo-ciemieniowo-potylicznej.