Witam.Mam pytanie o jedną z rzeczy która wyszła w badaniu rezonansowym :
Ciało modzelowate o prawidłowej morfologii sygnału , zniekształcone , hypoplastyczne wyraźnie obniżone na granicy pnia i płata.
Układ komorowy zaopatrzony zastawką, nadnamiotowo nieposzerzony, symetryczny o nierównych obrysach ścian komór bocznych. Komora IV wąska. Wodociąg wąski o zachowanej drożności. Obustronnie w istocie białej przykomorowo i okołokomorowo rozsiane zmiany wysokosygnałowe w obrazach T2-zależnych i w sekwencji FLAIR o charakterze naczyniopochodnym niedokrwiennym lub demielinizacyjnym. Migdałki móżdżku ustawione poniżej poziomu otworu potylicznego wielkiego. Nie zaobserowano objawów wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego.
Ostatnio mam bardzo duże problemy zdrowotne od urodzenia miałem założoną zastawkę otrzewnowo-komorową średniociśnieniową. W ostatnich latach doszło wiele problemów, liczne operacje i poszukiwanie złotego środka. Próby niskociśnieniowej, zmiennociśnieniowej (kilka razy- zastawka nie do ustawienia, ciągle sama przeskakiwała bez udziału przeznaczonego do tego tzw. długopisu). Lekarzom ciężko było w to uwierzyć dopiero po kilku próbach ustawienia i spr, kiedy pokazywało co innego niż ustawiali- zmienili zdanie. Ostatnio problem się nasilił wystąpiły bardzo mocne zawroty głowy uniemożliwiające samodzielne chodzenie. Kolejne wymiany zastawek, drenu do komorowego itd. Wykonano test infuzyjny- wynik prawidłowy. Następnego dnia po teście infuzyjnym pojawiły się silne bóle głowy-diagnoza nadciśnienie wewnątrzczaszkowe. Natychmiastowa operacja (wymiana na Pudentza) zawroty zmalały o jakieś 45%, ale pojawiły się lekki niedowład lewostronny (słaba ręki i ciężka noga), wcześniej byłem leworęczny i miałem tą rękę sprawną.Wykluczono krwiaka. Po 1,5 miesiąca zastawka znowu płaska, ból głowy, nudności. Wykonany rezonans, którego wyniki umieściłem na początku.Jeżeli ktoś z Państwa ma jakiś pomysł, doświadczenie z podobnym przypadkiem proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuje.